Футбольна ейфорія заполонила Рівне. Навіть ті, хто два останні роки не слідкував за баталіями на полі, заговорив про одне: тепер рівненська команда гратиме у вищому дивізіоні. От тільки чого це вартувало? Як пройшов цей футбольний рік - у хронології від Rivne1.tv.

Лише влітку 2015 року футбольний клуб "Верес" знову з'явився на спортивній мапі України. "Відродились, щоб перемогти" - таке гасло обрали собі ультрас червоно-чорних, і сама команда буквально "виривала" перемоги у Другій лізі.

У футбольний сезон 2016/2017 рівненський "Верес" увірвався з другої сходинки турнірної таблиці. Загальноміська радість, святкування та великий концерт. Адже попереду - Перша ліга!



pic

pic

А разом з нею і фактично нова команда. З Другої ліги тренер рівнян Володимир Мазяр повів із собою лише чотирьох - Бориса Орловського та Тараса Коблюка, які прийшли ще за тренерства Олега Луткова, і запрошених самим Мазяром Ростислава Волошиновича та Олексія Зозулю.

Далі - усе нові для рівнян обличчя, які пограли і в командах-суперниках, і за кордоном, і у Прем'єр-лігових клубах. Гроші на це у клубу, який фактично перейшов у власність львівського бізнесмена, а офіційно ТМ "ЛІМО", тепер були.



pic

І все ніби виходило добре. Бо ж після такого шаленства навіть Президент НК "Верес" Олексій Хахльов пообіцяв поголити голову, якщо наступним кроком команди буде вихід у Прем'єр-лігу у 2017 році.



pic

Гучна й амбітна заява, та влітку 2016 у тому, що саме так і буде, ніхто не сумнівався. Тим паче, що команда показувала хороший результат у Першій лізі: впевнено йшла на другій сходинці і навіть розгромила на власному полі лідера - "Іллічівець" з Маріуполя, якого досі ніхто не міг перемогти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдрайвовіші та гольові моменти матчу НК "Верес" і ФК "Іллічівець" [HIGHLIGHT]

А наприкінці осінньої частини сезону і зовсім громить чернівецьку "Буковину" - 5:1, влаштовуючи для вболівальників справжнє шоу у багнюці.

Такі успіхи не лишають байдужим нікого. Ціна клубу й окремих футболістів невпинно росте, та вже взимку команду покидають захисник Євген Неплях і нападник Михайло Сергійчук. Перший врешті опиняється у складі "Іллічівця", а другий забиває "Динамо" та "Шахтарю", але у формі "Олімпіка".

А потім - нарікання на якість зимової підготовки та неготове поле "Авангарду", розбите ще під час матчу з "Буковиною", та ігри на стадіоні у Вараші.



pic

І тут не обходиться без скандалу: рівняни програють. Все б нічого, якби мова не йшла про запеклого - іще з другої ліги - суперника - "Колос" з Ковалівки. Тож невдоволені суддівством вболівальники влаштовують фактично самосуд над рефері.

Далі вперше за два роки червоно-чорні грають при порожніх трибунах. Офіційно. Таке покарання за емоції у Вараші. Та от без підтримки рівняни своїх не лишають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:"Верес" (Рівне ) громить "Гірник-Спорт" (Горішні Плавні) [ПІСЛЯМАТЧЕВІ КОМЕНТАРІ + HIGHLIGHT]

А ще найбільш забивна команда Першої ліги раптово програє три матчі поспіль. Володимир Мазяр заговорив про відставку, щоправда за кілька днів слова забирає назад. Такі "танці" головного тренера насторожили вболівальників і не дарма, бо вже 25 квітня раптово йде у відпустку "за сімейними обставинами".

У клубі пояснюють, мовляв, таке рішення прийняли після заборони головному тренеру рівнян дисциплінарним комітетом відвідувати стадіон на три матчі "Вереса". Та вболівальники відчули інше...

За раптовою відпусткою тренера, розпочинається іще одна хвиля - хвиля закликів до бойкотування домашніх матчів "Вереса".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народний бойкот чи бойкот за народність: хто підтримуватиме рівненський "Верес" на трибунах

Головною причиною невдоволення фанатські спільноти називають "бездарне управління "Вересом" найнятими менеджерами", тонко і не дуже натякаючи на гендиректора клубу Ігоря Дедишина. Мовляв, саме із приходом львів'ян клуб перестав бути "народним", нехтуються усі принципи його створення, а керівництво не чує своїх вболівальників. Резюме: нехай Дедишин піде - і ми повернемось на стадіони.

З Дедишином пов'язують і втрату контролю над "Вересом" самого Хахльова. Мовляв, львів'янин керує, як хоче, і рівняни на рівненський клуб впливу не мають.

Та от тільки цього не сталося. А "Верес" хоч і впритул наближається до чернігівської "Десни", яка обійшла рівнян на повороті, повернути собі другу сходинку ніяк не може. Навпаки, втрачає очки там, де не варто. Хоч й іншим, а саме "Іллічівцю" святкувати чемпіонство достроково також не дає.

Далі події розвиваються настільки швидко, що повірити у їх реальність непросто. Свою порцію бруду отримує чернігівська "Десна", яку звинувачують у "чорній" бухгалтерії, утриманні на бандитських грошах та купівлі матчів. "Верес" програє в Охтирці, втрачаючи останню нагоду наздогнати суперника.

І попри це спортивні видання переконують: саме рівняни гратимуть у Прем'єр-лізі замість "Десни", бо таки отримують атестацію на відміну від чернігівського клубу.

Президент "Вереса" інформацію підтверджує демонстрацією Атестату:

Цікава спроба повернути собі вплив на клуб, повагу вболівальників, потішити самолюбство та, врешті, козирнути чимось перед тим самим Дедишиним. Особливо, якщо зважити, що останнього раптово звільняють з посади члена правління словенського футбольного клубу "Целлє", де він працював з вересня 2016 року. Іще одна перемога - хоч не на руїнах стадіону, а у високих кабінетах.

Та чи залишить Прем'єр-ліга таку ж кількість вболівальників? Адже, переконують ЗМІ, «Верес» не проводитиме домашні матчі в Рівному як мінімум два сезони. Бо у документах, які рівненський клуб подав для одержання атестата, зазначено, що реконструкція стадіону "Авангард" триватиме до 2019 року. Відзначимо, що в якості домашніх стадіонів "Верес" розглядає "Арену Львів" і луцький "Авангард".

А в соціальних мережах з'являється звернення-прощання Володимира Мазяра:

pic

Натомість спортивні видання знову і знову пророкують на місце головного тренера "Вереса" наставника "Волині" Віталія Кварцяного.

ФУТБОЛ NEWS [ВІДЕО]

Вболівальники "Волині" такі новини сприйняли не надто м'яко, обіцяючи масштабні акції протесту і зриви матчів Вереса в Луцьку.

Як би там не було, "Верес" - у Прем'єр-лізі, тож усі ті, хто обіцяв, взявся голити голови. Ну як голити... Стиль "під нуль" кожен зрозумів по-своєму...

...

Що далі?

Команді необхідне підсилення та тренер. Можливість того, що Юрій Вірт залишиться на посаді, усерйоз не розглядають ані вболівальники, ані футбольні експерти. Тим паче, якщо заговорили про Кварцяного. Та й що буде з гравцями - теж не зрозуміло. Прем'єр-ліга вимагає гравців вищого класу. Кому довірять спробувати себе в еліті, поки невідомо.

ЗМІ повідомляють, що керівництво "Вереса" запропонувало продовжити кар'єру у лавах "червоно-чорних" воротарям Олександру Ільющенкову і Богдару Когуту, півзахисникам Ростиславу Волошиновичу, Антону Котляру, нападнику Руслану Степанюку, а також капітану команди, захиснику Сергію Борзенку.

Так само говорять і про тих, хто першим може покинути вже "бронзовий" "Верес".

А тим часом гравці, прізвища яких ще вчора вигукував весь рівненський Колізей, тихо, без гучних концертів і прощань покидають Рівне .

Пока, Ровно!

Публикация от ⠀⠀⠀⠀⠀ Анна Зозуля (@annazozulia)

На зовсім чи лише на час відпустки? Про можливі зміни офіційно клуб мовчить, як і про долю головного тренера та гендиректора. Хоч лише на старті епопеї з бойкотуванням обіцяли - щойно сезон закінчиться про все відкрито розкажуть. Тож залишається лише чекати і, напевне, знову готуватися до сюрпризів. Такий він вже рівненський "Верес"...