Розлучення це стрес не тільки для батьків. Для дитини це втрата, зміна світу і колосальні переживання. І тому батькам варто максимально докласти зусиль аби цей період пройшов для дитини із мінімальними стресовими ситуаціями. (*Тож про які помилки батькам варто знати розпочинаючи процес розлучення - читайте у наступному матеріалі.*)

1. Разом заради дитини

Ні, ні і ще раз ні! Одна із найпоширеніших помилок подружжя вважати, що розлученням вони зіпсують життя дитині. набагато гірше бачитти малюкові батьків, котрі не поважають чи ненавидять один одного. Так чи інакше негатив та сварки будуть відображатися на психічному стані дитини. Малюк проживаючи у такій сім'ї не побачить того зразка, котрий варто наслідувати у житті й самому.



pic 2. Не обманюйте

"Тато повернеться", "Все добре, не переживай", "Поїхав і повернеться" - не обманюйте дитину! Не говоріть неправдивих фраз та слів, адже цим ви тільки підірвете довіру до себе у майбутньому. Діти надто добре відчувають емоційний стан батьків та ще й можуть вигадати те, чого немає. В гіршому випадку ваш малюк може подумати, що один із батьків розлюбив його і поїхав.

3. Жодних словесних образ в сторону колишніх

Мама і тато для малюка завжди найкращі і нарідніші, вона частина їх двох. І всі слова негативу вона може сприймати і на свій рахунок, звинувачуючи і самого себе у всіх бідах та негараздах. Психологічно дітям легше пережити розлучення, коли в їхніх очах обоє батьків є хорошими.



pic 4. Дитина не "ємність" для образ

Розкажіть дитині, що ви засмучені, але не говоріть категоричних фраз - все погано, ніколи не буде добре чи не бачите сенсу життя. Дитині потрібно знати, що все буде добре і всі труднощі будуть подолані. Головне - не злякайте дитину відчаєм та безвихіддю.

5. Жодного вибору між мамою і татом

Пояснення ті ж, що і в попередньому пункті. Для дитини обоє батьків є хорошими і вибирати вона не повинна!

6. Не вимагайте полюбити нового маму чи тата

Дитина має право на "нелюбов" до нових мами чи тата. Але вона може їх поважати, адже ви його/її поважаєте.



pic 7. Новий тато чи нова мама

У дитини є один тато і мама, решта людей, що з'являться в житті - люди, котрі виконуватимуть їх функцію. І примушувати малюка називати їх "маою/татом" як мінімум неправильно. Якими б стосунки не були між ними. В майбутньому вони можуть стати друзями, товаришами. Але дитина повинна вирішити сама.

8. Не забороняйте бачитися із одним з батьків

Малюк потребує обох батьків. Тому як би там не було, мамі/тату варто порозумітися аби зустрічі із дитиною відбувалися. Дитині варто знати, що її продовжують любити обоє батьків.