Громадська організація «Антикорупційний моніторинг» презентувала дослідження «Бюджетна прозорість, ефективність використання бюджетних коштів, проведення закупівель об`єднаних територіальних громад Рівненської та Закарпатської областей».

Бюджетну прозорість об'єднаних територіальних громад оцінювали за 19 критеріями, у кожному з них ОТГ отримала оцінку «відмінно», «задовільно», «незадовільно».

Крім того, кожна громада отримала загальну оцінку прозорості та публічності. Прикметно, що попри прискіпливі та високі критерії значна частина ОТГ продемонструвала якісний рівень відкритості бюджетних рішень, витрачання коштів, залучення громадськості до процесу ухвалення фінансових рішень. Частина з них відкрита до бюджетних та економічних інновацій більше навіть чим міста обласного значення та обласні центри.



pic Однак не ідеально у громад відбувається боротьба та запобігання корупції. За короткий період дві ОТГ вже встигли потрапити в епіцентр гучних корупційних скандалів та кримінальних розслідувань правоохоронних органів. За даними лідером є Клесівська ОТГ. Це єдина з досліджуваних, де власні ресурси перевищують державні субвенції. За словами чиновників із Рівне нської ОДА фінансова децентралізація вносить свої корективи і у роботу виконавчих органів влади на рівні районів.



pic Зокрема іноді виникають і непорозуміння між бюджетами районів та ОТГ з приводу фінансування районних медичних чи навчальних закладів. Але це робочий процес і вирішення знаходять. Головне, на думку чиновників, що мотивація розвиватися, ефективно витрачати кожну копійку у ОТГ на порядок більша, ніж у звичайних сільських рад. Вони вчаться новому, вони працюють над написанням нових проектів, навіть незважаючи на брак кадрів.