Що таке цикорій розчинний, яку користь і шкоду він несе? Такий популярний і улюблений багатьма напій під назвою цикорій насправді являє собою рослину, корінь якої з успіхом використовується в якості замінника кави. Адже за смаком розчинний цикорій і правда дуже схожий на каву. До речі, і листя цикорію також знайшли своє застосування в кулінарії і використовуються в якості салату.

Корисні властивості цикорію

Завдяки вмісту великої кількості корисних речовин, цикорій отримав в народі назву "цар-корінь" і широко використовується в сучасній медицині і виробництві продуктів харчування.

Найбільше корисних речовин міститься саме в корені цикорію. Це інулін - природний замінник цукру і крохмалю, глікозид інтибін - засіб, що заспокоює нервову систему, розширює судини, знімає тахікардію, органічні кислоти, дубильні речовини, вітаміни групи В, С, пектин, каротин, білкові речовини, смоли, макро і мікроелементи.

Корисні властивості цикорію благотворно впливають на нервову систему, мають заспокійливу дію, піднімають настрій, додають енергію.

Висока частка заліза в цикорії бореться з проявами анемії, а також застосовується при лікуванні серцево-судинних захворювань і сприяє виведенню з організму зайвого холестерину. Цикорій має антимікробну і протизапальну дію, що сприяє загоєнню ран і перешкоджає розвитку запальних процесів.

Цикорій можна застосовувати також при шкірних захворюваннях і вугровим висипанням, тому що він знімає запалення.

Цикорій нормалізує роботу травної системи, сприяє лікуванню шлунково-кишкових розладів, стимулює розвиток корисної мікрофлори кишечника, знижує ризик розвитку запальних процесів у шлунку, кишечнику, нормалізує роботу нирок, селезінки.

Крім того цикорій має сечогінну, жовчогінну, антигельмінтну, в'яжучу, жарознижувальну дію. Він покращує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє розчиненню каменів жовчного міхура.

Цикорій активно використовується при порушенні обміну речовин. Завдяки високому вмісту інуліну, що знижує рівень цукру в крові, цикорій застосовується при лікуванні цукрового діабету і ожиріння.

Протипоказання

Проте поряд із корисними властивостями цикорій має і деякі побічні ефекти. Надмірне захоплення розчинним цикорієм може завдати шкоди організму, оскільки надлишок корисних речовин, що містяться в цикорії, у великій кількості може створити дисбаланс і викликати не оздоровлення, а зворотний ефект.

Цикорій несе шкоду людям з виразкою шлунка і кишечника, також він протипоказаний тим, хто страждає від варикозного розширення вен, судинних захворювань, геморою. Через високий вміст вітаміну С цикорій не рекомендується вживати алергікам. Також цикорій протипоказаний при хронічному бронхіті та астмі.

Чи можна цикорій вживати вагітним жінкам і дітям? Вважається, що він не завдає шкоди, особливо якщо пити його з молоком. Проте, не варто надто захоплюватися цим продуктом, щоб він не викликав алергії і не вплинув негативно на плід.

Як і у випадку з іншими препаратами, перед щоденним вживанням цикорію бажано проконсультуватися з лікарем.

Джерело