Не "засмажитися" в прямому сенсі цього слова. Літо розпочалося, сонце припікає і відпочинок на пляжі, біля води стає звичним. Та часто відпочиваючи ми можемо забути про безпеку - як свою так і дитячу. Зокрема, що стосується прийняття сонячних ванн. (*Як із розумом відпочити та не нашкодити здоров'ю - читайте далі.*)

Сонячні промені можуть як укріпити організм так і нанести непоправної шкоди. Користь - знищується чимало хвороботворних організмів, під дією ультрафіолету виробляється вітамін D3 та чимало іншого. А от шкода - доходити може навіть до ракових мутацій клітин шкіри.



pic

Малюкам засмага корисна, адже підсилює роботу імунної системи та покращує обмін речовин в організмі. Ультрафіолет покращує шкірне дихання, активізується робота кори надниркових залоз, стає сильнішою постачання міокарда киснем, а також підвищується його скорочувальна здатність.



pic Проте разом зі всіма корисними моментами варто пам'ятати - перебування дитини під прямими сонячними променями має бути обмеженим! До п'яти років дітки чутливі до ультрафіолетового випромінювання. До року під прямими сонячними променями взагалі не варто засмагати, а краще перебувати у тіні чи під парасолею. З немовлям виходьте на прогулянку чи пляж рано зранку або ж ввечері.



pic

Тривалі сонячні ванни можуть призвести до сонячних опіків, які в свою чергу можуть спровокувати ракові пошкодження шкіри, а також раннє старіння шкіри. Не слід забувати і про небезпеку сонячного або теплового удару.



pic

Правила перебування на відкритому сонці

1. Не перебувати з дитиною під прямми сонячними променями більше 20 хвилин.

2. Головний убір - обов'язково!

3. Одяг повинен бути із натуральних тканин, вільного крою

4. Сонцезахисний засіб на відкриті ділянки шкіри - правило №1. Для дітей - спеціальну лінійку засобів із сильнішим SPF-фактором. (від 30 до 50)

5. Оптимальний час: з 8.00-11.00, 16.00-20.00

7. Перебування у воді також 20 хвилин (сонячні опіки можна отримати і у водоймі, адже промені відбиваються від поверхні води)

8. Сонцезахисні окуляри і собі і дітям. Умова: не просто пластик, а якісні із професійним UV-покриттям і захистом. Дитячі особливо необхідні, адже бо їхні кришталики отримують більше ультрафіолету, ніж у дорослих.

9. Рясне пиття! Але обов'язково - чиста, не солодка вода. Може бути навіть слабогазована. Уникайте пакетованих нектарів, кольорової газованої води і т.п.



pic

Відпочивайте із розумом та насолоджуйтеся літом!