У присадибних господарствах, на городах для захисту овочевих культур від шкідників і хвороб, крім хімічних і біологічних засобів, можна використовувати настої та відвари, виготовлені з диких та культурних рослин, що мають інсектицидні властивості.

Дані препарати менш ефективні, ніж хімічні засоби, тому їх доцільно застосовувати при невисокій чисельності шкідників.

• Проти попелиці ефективний відвар деревного попелу. 330 г його просівають, заливають окропом і кип'ятять 20 хв. Відстояний відвар проціджують, доливають водою до 10 л. Тепер можна обприскувати.

• Кліщів треба знищувати відразу, як тільки їх виявили на рослинах. 60 г порошку гірчиці заварюють в 1 л води й настоюють три доби в щільно закритому посуді. Розводять у 20 л води, обприскують уражені кліщем рослини.

• Проти павутинного кліща. 200 г цибульної лушпайки заливають 10 л води, настоюють протягом 15 годин, проціджують та обприскують.

• Обприскування проти дрібних гусениць. 100 г свіжих, дрібно нарізаних стручків гіркого перцю кип'ятять на повільному вогні в літрі води 1 годину. Охолоджують, переливають у скляний посуд, дають настоятися протягом двох діб. 50 г цього відвару розвести в 10 л води.

• Обробляють рослини, на яких з'явилися попелиці або павутинний кліщ. 1,2 кг зеленого бадилля картоплі настоюють 4 години на воді. Додають воду до 10 л і обробляють рослини, на яких з'явилися попелиці або павутинний кліщ. Бадилля можна заготовити взапас. Його висушують у тіні. Сухого бадилля для готування настою достатньо 600-800 г.

• Застосовання проти листогризучих гусениць. Гіркий полин збирають у період цвітіння, пров'ялюють. 1 кг такої маси протягом 15 хвилин кип'ятять у невеликій кількості води, охолоджують, проціджують. Доливають воду до 10 літрів.

• Використовують проти попелиць, мідяниць, яблуневої молі, листогризучих шкідників. Деревій звичайний, багаторічну рослину з приємним запахом, збирають на початку цвітіння, висушують. 800 г сухої трави запарюють в окропі (тримати півгодини), доливають воду до 10 л, настоюють дві доби.

• Засіб проти мідяниць дуже простий. Голки 1-літнього приросту сосни (2 кг) заливають річковою або дощовою водою (8 л). Настоюють 5-7 днів у тіні, щодня перемішуючи. Для обприскування беруть 1 л настою на 1 відро води.

• Розчин полину знищує будь-яких листогризучих гусениць. 1 кг добре пров'яленої надземної маси полиню кип'ятять 10-15 хвилин у невеликій кількості води. Охолоджують, проціджують, розбавляють водою до 10 л (додати 40 г господарського мила).

• Совка й капустяний білан бояться лопуха. Листя цієї рослини (1/3 відра) подрібнюють. Інші 2/3 заливають водою і настоюють 3 дні. Рослини обприскують 3-4 рази з проміжками 6-8 днів.

• Ефективно діє й проти попелиці. 0,5 кг часнику розтирають і заливають водою в 3-літровій банці. Настоюють 3 доби в темному і теплому приміщенні, проціджують. На 10 л води беруть 50 г настою і 50 г господарського мила.

• Чистотіл вживають проти попелиці. 3-4 соковиті великі рослини чистотілу подрібнюють, заливають відром холодної води і настоюють 3 години. Додають 20 г господарського мила. Проціджують, наливають у глибоку миску й занурюють тільки ті гілочки, на яких оселилася попелиця.

• Колорадський жук дуже боїться їдкого і неприємного запаху оману. 100 г сушеного кореня оману заливають у відрі окропом, накривають кришкою й витримують до охолодження. Тричі за літо ретельно обприскують кущі картоплі. Жук на ці городи не летить. Цей метод ефективний, якщо ви попередньо знищили личинок.

Увага!

Працюючи з рослинною сировиною не забувайте про запобіжні заходи. Адже всі засоби, хоча вони й рослинного походження - це отрута.

Ніколи не їжте, не пийте води і не куріть там, де ви обробляєте рослини. Не доторкайтеся брудними руками до обличчя, а по закінченні роботи ретельно вимийте їх.

Джерело