Дитяча кімната - особливе місце в будинку, де дитина проводить більшу частину свого часу. Для нього це персональна територія, де є все необхідне - спальня, ігрова та навчальна зони. Саме тому так важливо правильно і максимально функціонально упорядкувати особистий простір малюка. Ми пропонуємо це зробити за допомогою древньої китайської науки фен-шуй.

ПРАВИЛЬНЕ МІСЦЕ

Якщо є можливість, краще всього розташувати дитячу кімнату в східній зоні приміщення, оскільки саме схід символізує зростання і розвиток, що дуже важливо для дитини. При цьому бажано розташувати її недалеко від вхідних дверей, але ні в якому разі не навпаки неї, інакше енергія вашого малюка буде весь час розсіюватися.

Також не варто розташовувати дитячу кімнату навпроти спальні батьків - в цьому випадку вся енергія малюка буде придушуватися батьківською енергією.



pic

Ідеальний варіант - розташувати кімнату вашого малюка поруч з вашою через стіну. Таким чином, дитина буде відчувати себе завжди захищеним, але при цьому буде відчувати і свободу.

Кімната повинна бути досить просторою і світлою. Однак не можна, щоб в ній було більше двох вікон, інакше енергетичні потоки будуть просочуватися крізь них. Також небажані в дитячій кімнаті різні балки і колони, оскільки такі перешкоди сприяють застою позитивної енергії малюка, від чого він може часто вередувати.

СПАЛЬНЕ МІСЦЕ

Всім відомо, що найкраще діти ростуть уві сні. Саме тому потрібно найретельніше підійти до розташування спального місця дитини. В першу чергу необхідно, що б узголів'я ліжка знаходилося біля стіни, але не впритул до неї, а так само не напроти вікна або дверей. Далі слід вибрати таке ліжко, яке знаходиться не дуже близько до підлоги, інакше потоки енергії будуть застоюватися, не маючи можливості вільно циркулювати.

На Сході негативно ставляться до зберігання різних коробок з іграшками під ліжком. Це ж стосується і полиць над спальним місцем малюка. Багато виробників корпусних меблів, щоб заощадити простір в дитячій кімнаті, випускають модулі, в яких письмовий стіл розташований під ліжком. Це категорично неправильно, оскільки в даному випадку змішуються енергія сну - інь і енергія роботи - янь і такий новомодний меблевий ансамбль буде перешкоджати повноцінному сну дитини. А все через те, що він навіть уві сні не зможе розслабитися, думаючи про уроки. Також може знизитися і його успішність, оскільки за робочим столом його завжди буде хилити в сон.

Знавці фен-шуй не рекомендують використовувати і двоярусні ліжка через те, що дитина, яка перебуває на другому поверсі, буде відчувати себе тривожно через відірваність від землі, а дитина, що спить на першому поверсі, навпаки, буде подавлена (така рекомендація стосується дітей до 12 років).

РОБОЧА ЗОНА В ДИТЯЧІЙ

Робочу (навчальну) зону в дитячій кімнаті слід розміщувати в північно-східній частині кімнати, яка відповідає за знання. Бажано, щоб сидячи за столом, в поле зору дитини не потрапляло ліжко, інакше буде розсіюватися його концентрація, але при цьому дитина повинна бачити вхідні двері. Якщо таке розташування неможливе і дитина сидить спиною до дверей, над столом слід повісити дзеркало або ж який-небудь інший аксесуар з поверхнею, що відбиває.



pic

На Сході вважається, що розташування будь-якої техніки в дитячій кімнаті негативно впливає на природні стихії, які, в свою чергу, втрачають сили. Але так як в сучасному світі практично неможливо обійтися без комп'ютерів, планшетів і телефонів, фахівці фен-шуй рекомендують розташувати в навчальній зоні живі рослини, які допоможуть своєю енергетикою «приглушити» дисгармонію, що виникла.

ІГРОВА ЗОНА В ДИТЯЧІЙ КІМНАТІ

За допомогою гри малюк пізнає навколишній світ, вчиться спілкуванню і взаємодії з іншими людьми, тому ідеальним варіантом розміщення ігрової зони є південний захід кімнати. Так як грою керують найактивніші енергії, то і розташовувати її слід біля дверей або вікна.

КОЛЬОРИ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ

Крім правильного розподілу зон в дитячій кімнаті, не менш важливе значення має і кольорове оформлення, яке повиннЕ бути яскравим, соковитим і веселим, але при цьому обов'язково розбавлене м'якими пастельними тонами. Виходячи з цього, слід пам'ятати, що спальна зона повинна бути виконана в світлих і спокійних відтінках, робоча зона повинна бути максимально нейтральною, а ось ігрову частину кімнати можна оформити в найсміливіші яскраві кольори.

Люди на Заході схильні вважати, що колір кімнати повинен залежати від статі дитини. На Сході діє зовсім інший принцип. Якщо дитина гіперактивна, краще зупинити вибір на спокійних кольорах для аксесуарів в його кімнаті. Якщо дитина сором'язлива, відчути себе впевнено йому допоможуть, наприклад, яскраві штори.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Бюджетний варіант декору оселі: використовуємо залишки шпалер[ФОТО]