Заборонити не можна обійти. Десь у такій інтерпретації нині функціонують російські сайти, котрі потрапили у "чорні" списки нашої держави. Та забороною і їхніми закриттями історія не закінчилася - таки є шляхи, аби обійти та використовувати ресурси. То ж як налаштовані українці і перші результати місяця заборони - читайте далі.

Як і передбачалося - заборона розділила громадян на тих хто обурений таким рішенням та тих, хто підтримав ініціативу РНБО. Не забарилися зі своїми дослідженнями і організація Інтреньюз-Україна та Інтернет Свобода.



pic

Нагадаємо, до списку заборонених в Україні ресурсів увійшли наступні:

- ТОВ "Вконтакте",

- Соціальна мережа "Однокласники",

- Програма управління бізнесом "1С",

- ТОВ "Мейл.Ру Україна", ТОВ "Яндекс",

- Антивірусні компанії "Лабораторія Касперського" і DrWeb,

- Телеканали РБК, "ТВ Центр", ВГТРК, "НТВ Плюс", "Рен-тв" і "Звезда",

- Розробник ПЗ із розпізнавання ТОВ ABBYY і ТОВ "ABBYY Україна ЛТД" та інші.

І відразу дві думки - це інформаційна безпека чи обмеження свободи слова? Та окрім блокування самих сайтів є й економічна складова - зокрема заблоковані фінджерела, майно, заборона укладати договори (мова про компанії, котрі мають офіси в Україні).

Згідно з дослідженням, 43% українців вважають, що певні обмеження свободи Інтернету можливі, якщо мова йде про безпеку країни. 35% ж в свою чергу не погоджуються.



pic

До слова, як пише The Wall Street Journal - саме російські (нині заборонені сайти) могли бути джерелом хакерських атак, які могли б імовірно стали фатальними для України.

Також неперевірені сайти для обходу заборони несуть в собі загрозу для України. Про всяк випадок, якщо бачите неперевірений ресурс, аби зайти на заборонений сайт (VPN), обходьте його стороною.

І купюрою також

Таки вдарило по кишенях, і це підтвердили дослідження. На 92% менше охоплення відеорекламою аудиторії Вконтекте, 77% - в Одноклассниках, +30% у Фейсбуці. І такі цифри за перший! тиждень після санкційного указу.



pic

Як додав експерт команди Інтерньюз-Україна та Інтернет-Свобода Віктор Мороз: "Мало хто розуміє, як працює Інтернет і які дані збирають російські спецслужби про українських користувачів. Є питання геолокації, сервіси збирають інформацію, куди ви їздите, з ким ви спілкуєтеся, ваші фінансові транзакції. І це рішення було сильним з точки зору інформаційної безпеки.

Схвалення цього рішення було неочікуваним. І всі говорять про блокування в той час, як йдеться про розширення санкційного списку російських компаній. Якщо спитати більшість українців, чи купуєте ви російські товари, то, я думаю, що вони скажуть: "Ні, ми не купуємо, тому що ми розуміємо, що йде агресія". Коли тих самих людей запитати, чи користуються вони російськими соцмережами, вони скажуть "Так, ми не бачимо в цьому проблеми".