[+ВІДЕО] Більше трьохсот українських представників роду Лимич відвідали свою прабатьківщину - Хорватію. Щоб відчути дух предків і доторкнутися до своєї історї предствники давнього роду вирушили у подорож за тисячу кілометрів на міжнародний розинний з'їзд. Зясувалось, що хорвати це колиші українці, а Лимичі двічі українці.

Рівне нський лікар і дослідник свого роду Анрій Лимич з'ясував. Його прізвище має Хорватське походження. А історія Роду сягає у глибину століть. Лимичі є нащадками - засновника Хорватської держави. Від імені його правнука Елема утворилось прізвище Лимич. Андрій Лимич віднайшов кам'яний саркофаг свого предка у селі Моліва, що у Далматинській провінції Хорватії.

Відтепер у Хорватії у селі Гата відкрито музей роду Лимич. А це історія 5 тисячної великої родини. Лимичі проживають у різних країнах світу. Та найбільше їх Україні. Тепер усі вони зможуть вклонитися своєму прадавньому предку, який жив 1000 років тому.

У давнину Лимичі були знаним родом. Навіть десятину на церкву вони платили самому Папі римському. Однак у 16 столітті під час турецької навали Лимичі були змушені покинути хорватські землі. Їх частина оселилася в Україні. Тому приїзд великої родини Лимичів у Хорватію це не просто історичне повернення через 500 років на свою прабатьківщину. Це й відновлення свого князівського титулу. За давнім Хорватським звичаєм на горі Мосар, що на висоті півтисячі метрів над рівнем моря Лимичі обрали свого великого Князя. Вони стверджують, ці мальовничі місця пробудили у них генетичну пам'ять

Хорвати це колишні українці. Такий висновок роблять дослідники. З історії відомо, що більше тисячі років тому на території сучасного Прикарпаття існувала країна, яка мала назву Велика, або Біла Хорватія. У своїй книці "Про управління імперією " Візантійський імператор Костянтин Багрянородний пише, що хрещені далматинські Хорвати походять від нехрещених, що проживають за Карпатськими горами. З цим погоджуються і самі хорвати, учасники міжнародного з'їзду Лимичів.

Мрія, до якої Андрій Лимич йшов понад двадцять років, здійснилась. Він віднайшов своє прадавнє коріння і розшукав усіх своїх родичів у цілому світі. Покищо Лимич чи не єдиний дослідник в Україні, якому вдалося знайти свого предка, що жив 1000 років тому. Андрій Лимич сподівається, що його вчинок спонукає кожного вивчати свій родовід. А відтак історія різних родин складе повнішу історію країни, в якій народилися. Руслана Броновицька, Віталій Гудилко, з Хорватії спеціально для Новин Рівного