Квіти в горщику надають приміщенню затишок, фільтрують повітря, забирають негативну енергію. Завдяки сучасним технологіям і вигадкам дизайнерів, нудний підхід до озеленення житла залишився в минулому - озелененням підвіконь нікого не здивуєш, тому були придумані флораріуми. Слово нове, для кого-то незрозуміле, але дуже креативне і слух не ріже. Що ж це таке, де їх знайти та як доглядати - читайте далі!

Трішки історії

Акваріуми для рослин увійшли в моду аж ніяк не недавно - ми знайшли згадки про них в середині XIX століття. Саме в цей час найпопулярнішою рослиною були папороть, яка по міфах древніх володіла магічною силою.



pic

Щоб зберегти магію в рослині, їх придумали «заточити» в акваріум, тому флораріуми раніше мали назву «папоротеві оранжереї».

Декораторам того часу настільки сподобалася ідея ув'язнення папоротей в скло, що було прийнято рішення інші рослини селити в скляні вітрини.



pic

Було дуже красиво, особливо, якщо вітрини додатково декорувалися іншими аксесуарами, камінням, піском, черепашками, яскравими квітами. Штучно декоровані флораріуми стали частими гостями в світських салонах, віталень важливих панів, бальних залах і обідніх кімнатах.

В ті часи особливою популярністю користувався флораріум hortus fenestralis, який отримав назву завдяки письменнику і садівнику Ш. Хібберду. Цей вид флораріума був спеціально сконструйований як вікно, на яке можна було поміняти своє звичайне вікно і представляти, що живеш в тропічному лісі. Краса!



pic



pic

В даний час флораріуми активно увійшли в життя сучасної людини, дизайнери часто прикрашають ними приміщення і тепер в вітринах для рослин можна вирощувати куди більш екзотичні і примхливі рослини, і можливості декору розширилися.

Переваги флораріумів



pic

Садівники кажуть, що флораріум - це сад, який не потребує особливих турбот. Все вірно - навіть самі примхливі рослини вимагають мінімального догляду, тому є кілька пояснень:

• Під скло не потрапляє пил і бруд, тому протирати листя не потрібно;

• Рослині забезпечується висока вологість, оскільки завдяки мікроклімату волога не випаровується;

• Мінімальна кількість поливів;

• Флораріуми прекрасно себе почувають, навіть якщо ви залишите їх на кілька тижнів - рослини не зів'януть все завдяки тій же вологи;

• Основна турбота зводиться до підтримки чистоти зовнішньої сторони скла;

• Провітрювання повністю закритих тераріумів для квітів;

• Видалення сухих і пошкоджених листя і гілок.

• Якщо флораріум відкритий, догляд стає інтенсивнішим - полив доведеться здійснювати частіше (у міру висихання грунту), від обприскування рослини теж не відмовляться.

Обов'язкові компоненти флораріумів



pic



pic

Кожен флораріум повинен складатися як мінімум з чотирьох компонентів. Скляна основа - вона може бути будь-якою - від круглих ваз до звичайних банок.

Другий обов'язковий компонент - дренаж (активоване вугілля або подрібнений деревне) і грунт (пісок, живильний субстрат і декоративний грунт). Декоративний грунт являє собою шматки кори, різні камінчики, черепашки, барвистий пісок та інші сипучі матеріали. Його можна використовувати не тільки для верхнього декоративного шару, але і замінити дренаж.

Третій - рослини, які ви хочете бачити в своєму флораріумі. Найпопулярніші квіти для флорарімів - орхідеї, диффенбахії, епісциї, папороті, азалії, маранти, селагинелли, плющі, аспаргуси, селашінелли, малефору, бороднік, гріновію, дікію, алоказии і інші.

Ну і звичайно ж декоративні елементи - корали, мох, гілки, шишки, водоспади, мінерали, керамічні фігурки, сухі суцвіття і т.д.



pic



pic

Ви можете легко зробити флораріум самостійно, слідуючи послідовності складових. Але перед заповненням не забудьте продезінфікувати ємність, в іншому випадку, рослина може загинути в нестерильних умовах або отримати грибок.

Коли ви посадите рослину, обов'язково полийте її або обприскайте, і тільки потім розміщуйте декоративні елементи, створюючи міні-сад в своєму скляному посуді.



pic



pic



pic

ДЖЕРЕЛО


А тобі подобаються такі кімнатні квіти?

Пиши нам та надсилай фото у соцмережах! Приєднуйся!

Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Рівне в інстаграмі: 34 фото рівнян з Почекуном

#Ідея_дня: вчимося танцювати як Бейонсе

Зверни увагу: які складові у косметиці викликають алергію