Впродовж 7-8 липня іноземні колеги ділитимуться досвідом з рівненськими медиками. Окрім того, мешканці обласного центру, зможуть отримати консультації закордонних фахівців, прийшовши до них на прийом.

7 липня до Рівного завітали провідні лікарі з Індії. Вони обговорили можливість подальшої співпраці з обласним центром. За словами місцевих медиків , цей досвід є дуже цінним, адже іноземні колеги у своїй роботі використовують нові технології, яких в Україні не має.

“Індія має досить давні потужні традиції, вона вбрала в себе і європейську, і індійську медицини. Індуси навчаються по всьому світу і привозять всі технології до себе. А ми користуємося даними 50-десятирічної давнини. Дуже повільно йде наука в розвитку причинних захворювань. Більшість хвороб ми лікуємо, але не виліковуємо”, - зазначає заступник головного лікаря ЦПМСД “Центральний”.

Одразу після приїзду, лікарі з Індії провели консультації з декількома пацієнтами, розповідає Лікар-кардіолог Раджніш Малхотра: “Зранку я вже прийняв 4-5 пацієнтів, які потребують операції і я можу запевнити, що після операції вони почуватимуть себе набагато краще. За допомогою партнерства і медичного відділення Рівного будемо сподіватися, що будемо допомагати і лікувати пацієнтів”.

Лікар-гепатолог Селвакумар прийняв трохи більше пацієнтів. Він стверджує, 9 з 12-тьох оглянутих пацієнтів хворіють на гепатит С.

“ Якщо говорити про історію, то в Україні трансплантацію печінки розпочали тоді ж, коли в Індії — в 1992 році, але до сьогоднішнього дня проведено лише 700-800 операцій, що в порівнянні є дуже низькою цифрою”, - розповідає лікар-гепатолог Селвакумар.

Лікарі наголосили, в Індії операції значно дешевші, ніж в Європі та Америці. Результати лікування , такі ж високі, як і і в кращих лікарнях світу.

Іноземні медики запросили рівненських пацієнтів та лікарів до Індії. Пацієнтів – лікуватися, а медиків – удосконалити свої вміння, попрацювати з сучасними технологіями, яких у Рівному не має.

“Наше завдання не тільки закликати пацієнтів з України в Індію на лікування, але також знайти змогу на співпрацю і запрошувати українських лікарів в Індію на підвищення кваліфікації і отримувати знання від індійських лікарів. В Індії лікарі мають змогу проводити більше операцій, приймати більше пацієнтів. Також у нас дозволена пересадка органів від живих донорів. Ми проводимо 2-3 таких операції щоденно. Це також можливість для співпраці”, - говорить керівник міжнародного відділу індійської клініки Саурабх Верма.

Потрапити на прийом до іноземних фахівців може кожен рівнянин. 7-8 липня вони оглядатимуть пацієнтів у ЦПМСД “Центральний".