(*"Відвага Непохитність Чистота"*) Літературний вечір присвячений 110-й річниці від дня народження Олега Ольжича відзначать у Рівному (*20 липня о 14:00 годині*).

Літературний вечір присвячений 110-й річниці від дня народження Олега Ольжича - одному із символів українського націоналізму та одному із найпотужніших українських поетів першої половини ХХ століття.

Олег Ольжич був відомим вченим-археологом, брав участь у кількох археологічних розкопках на Балканах. Був запрошений читати лекції з археології у Гарвардський університет (США), де у 1938 році заснував Український науковий інститут.

Після заснування у 1929 р. ОУН обирає шлях професійного революціонера, очолює в Центральному проводі культурний сектор, а згодом стає заступником голови проводу ОУН.

Олег Ольжич — автор двох прижитєєвих збірок: «Рінь» (1935) та «Вежі» (1940). Третя, посмертна, збірка «Підзамчя» вийшла в 1946 р. Всією творчістю О. Ольжич утверджував у читачів героїчний світогляд, героїчний чин, який тільки, навіть ціною власного життя, може привести до свободи.

У 1943 році деякий час жив на квартирі Уласа Самчука в Рівному, співпрацював з газетою «Волинь». Влітку 1944 року був заарештований гестапо на конспіративній квартирі у Львові, переправлений на допити у Берлін, де в концтаборі Заксенгаузен був закатований.

Сучасники згадують Ольжича як молодого, дуже енергійного чоловіка, який умів під час публічного виступу донести свою точку зору до всіх. Практично на кожному кроці поета супроводжувала смерть, проте звичні для більшості страхи йому були не властиві.

Рівняни вшанували пам'ять про Олега Ольжича, назвавши одну з вулиць його іменем та встановили аплікаційну дошку на будинку по вулиці В. Чорновола.

Деталі на сторінці заходу у Facebook.