Державна установа "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" застерігає.

З настанням нарешті теплої літньої пори на Рівне нщині підвищується ризик доволі неприємних укусів людей, які купаються, займаються риболовлею із зануренням у воду з рибальським знаряддям. Такі ураження не є небезпечними для життя, але спричиняють дуже сильний біль, що нерідко приводить постраждалих в лікувальні заклади. При цьому укуси приписуються то “отруйним водним зміям”, які існують тільки в тропічних країнах, то “водяному волосу”, що вільно живе у водоймах і жодної шкоди не причиняє.

В дійсності ж, як зазначає ентомолог ДУ "Рівне нський ОЛЦ МОЗ України" Руслана Драб, такі прикрощі у воді спричиняються двома видами комах – водними скорпіонами (розміром до 3 см) та гладишами (до 2 см), вони дуже поширені в природі нашого краю, а саме, в стоячих водах та водоймах з повільною течією, які заросли водною рослинністю. Частіше всього ураження людей відмічаються в мутній воді. Однак, нерідко ці види комах здійснюють перельоти, відлітають від природних водойм і приземляються в дощові калюжі, де приваблюють увагу дітей, що цікавляться живою природою, вони виймають комах з води і нерідко ці контакти закінчуються укусами.

Справжнього отруйного апарату у даних комах немає, вони озброєні хоботком, за допомогою якого можуть проколоти шкіру людини та ввести секрет слинних залоз, що містить білкові речовини з ферментативною дією. Відчуття уколу дуже болюче, шкіра навколо нього блідне внаслідок спазму капілярів, утворюється кругла пляма діаметром 1,5-4 см. Біль триває до двох діб.

Перша допомога: до уражених місць прикладають примочки з 2% розчином соди та 10% розчином глюконату кальцію, для недопущення ускладнень доцільно звернутись до лікаря за консультацією.

Для уникнення цих болючих уколів під час відпочинку на природі купатись необхідно в спеціально обладнаних місцях, уникати сильно зарослих водойм з мулистим дном, постійно наглядати за дітьми та застерігати від контакту з невідомими комахами.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv