Державна установа "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" радять правильно поводитися у спекотні дні:

Довгоочікуване тепло цього літа, за прогнозами синоптиків на території України, очікується з 20 липня. Проте прогнозоване тепло в народі частіше називається спекою, яка становить загрозу не тільки для людей із специфічними захворюваннями, а й для здорових людей.

На стані здоров’я людей, в першу чергу дітей та літніх людей, може позначитися підвищення навколишньої температури як на відкритій місцевості, так і в приміщеннях – для отримання наслідків перегріву організму необов’язково їхати на відпочинок на природу або південні місця відпочинку.

В якості рекомендацій щодо уникнення негативних наслідків впливу спеки на організм людини ДУ «Рівне нський ОЛЦ МОЗ України» пропонує дотримуватися наступних правил:

При виході на вулицу слід вдягнути простору легку одежу з натуральних матеріалів світлих кольорів із широким комірцем. Вузький та обтягуючий одяг, особливо із синтетичної тканини, створює ефект термосу ускладнюючи теплообмін тіла. В даному питанні слід згадати та взяти приклад з мешканців Ближнього сходу та Середньої Азії – простора одежа забезпечує максимальний захист тіла від прямих сонячних променів та постійний рух повітряного прошарку над шкірою, що створює постійну теплоізоляцію. Важливими аксесуарами залишаються головні убори, скляні сонцезахисні окуляри та парасолі.

Важливим чинником щодо підвищення витривалості організму є правильний режим харчування. В спеку важливими пунктами є не тільки зниження калорійності їжі та збільшення кількості рідини, а і правильний розподіл трапез на протязі дня – потрібно розподілити основний об’єм та калорійність їжі, головним чином, на сніданок та вечерю, розвантаживши обід. Серед продуктів перевагу слід надати морепродуктам, овочам, фруктам, ягодам та традиційним напоям, адже солодка газована вода не тільки не втамовує спрагу, а і становить небезпеку для вуглеводного обміну. Алкоголь є підступним та небезпечним супутником.

Обмеження перебування на вулиці та зменшення фізичних навантажень є важливим фактором, але не є безумовним порятунком. У приміщенні потрібно забезпечити провітрювання, використання кондиціонерів, вентиляторів. При відвідуванні магазинів, кінотеатрів та інших громадських місць масового відвідування громадянами, слід надавати перевагу тим, де використовуються кондиціонери та вентилятори.

Дієвим засобом є прохолодний душ. Купання та водно-повітряні процедури на відкритому повітрі необхідно проводити виключно у відведених та належним чином обладнаних для цих цілей місцях із дотриманням правил безпечного поводження на воді, уникаючи годин обідньої спеки. Якщо все ж таки ви відчули перші симптоми теплового удару, негайно викличте швидку медичну допомогу, а до її прибуття, або за відсутності такої можливості потрібно застосувати заходи першої допомоги:

- необхідно усунути етіологічний чинник – вплив тепла: негайно зайдіть в прохолодне кондиціоноване приміщення. Такими приміщеннями можуть бути торговельний центр, кінотеатр і т.п.;

- зніміть тісний одяг, розв'яжіть краватку, зніміть взуття;

- оберніться вологим простирадлом або ввімкніть вентилятор;

- якщо є можливість, прийміть прохолодний душ або ванну;

- так само, для зниження температури тіла можна прикласти до області шиї, спини, пахв мішечки з льодом;

- внаслідок втрати солей із потом рекомендується випити 1 літр води з додаванням 1-2 чайних ложок солі.

- при тепловому ударі у жодному випадку не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом кофеїну (чай, кава, капучино), оскільки вони порушують терморегуляцію організму.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv