Держенергоефективності презентувало особливості впровадження ЕСКО-механізму та енергоменеджменту в бюджетних установах.

Завдяки енергосервісу можна залучати приватні інвестиції у термомодернізацію шкіл, дитсадків, лікарень та інших бюджетних установ. У виграші будуть обидві сторони ЕСКО-контракту. Інвестор повертатиме вкладені інвестиції за рахунок досягнення економії енергоресурсів після впровадження необхідних заходів, а заклад заощаджуватиме на комунальних платежах.

На цьому наголосили фахівці Держенергоефективності на семінарі для працівників бюджетних установ та бізнесменів. У свою чергу, місцева влада Рівне нщини вже готується приймати ЕСКО-інвесторів. В рамках підписаного з Держенергоефективності меморандуму про співпрацю в області відібрано близько 450 закладів бюджетної сфери, які потребують термомодернізації.

«Вражає те, що саме інвестори першими заявили про задоволення від роботи за ЕСКО-договорами та висловили бажання розширювати свою діяльність. Як пояснили деякі компанії, заплановане скорочення енергоспоживання в об’єктах, що модернізуються, становить від 8% до 30%. Втім, сьогодні виявляється, що реальні обсяги економії набагато вищі за очікувані. Це означає, що проекти успішно реалізуються, а інвестиції швидше повернуться», – зауважив радник Голови Держенергоефективності Олексій Корчміт.

Оптимізувати енерговитрати в бюджетних установах допоможе й енергоменеджент. Завдяки цьому економія енергоспоживання може сягати 20%. Про це розповів начальник Управління енергетичного менеджменту та стандартизації Держенергоефективності Павло Ладецький.

«Держенергоефективності готове надавати допомогу у впровадженні систем енергоменеджменту. Зокрема, в рамках підписаного меморандуму про співпрацю Агентство надасть місцевій владі методичні рекомендації щодо створення систем енергоменеджменту, проведення енергомоніторингу, стимулювання енергоменеджерів, встановлення лімітів споживання енергоносіїв», - розповів Павло Ладецький.

pic Тим часом, на Рівне нщині , а саме – у містах Рівне та Дубно, вже запроваджується енергомоніторинг.

Наприклад, у Рівному у серпні 2014 року створено відділ енергоменеджменту. З 2015 року енергомоніторинг ведеться на усіх 142 об’єктах бюджетної сфери міста. У 2016 році у результаті запровадження щоденного енергомоніторингу досягнуто 5,7% економії води та 4,7% теплової енергії. Загальна економія бюджетних коштів з початку запровадження енергомоніторингу складає майже 4 мільйони гривень.

Семінар організовано Держенергоефективності спільно із Рівне нською облдержадміністрацією за підтримки Фонду ім. Ф. Еберта в Україні.

Повідомляють на сайті Рівне нської обласної державної адміністрації з посиланням на матеріали Держенергоефективності.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv