(*«Солити» грядки*) – випробуваний і вірний прийом з поліпшення живлення рослин. Він користувався популярністю в старі часи, коли добути мінеральні добрива для особистого господарства було непросто. Однак і сьогодні можна порекомендувати дачникам застосувати такий агротехнічний прийом на своїй садибі.

Сіль – непряме добриво. При внесенні в ґрунтовий субстрат повареної солі (NaСl) поліпшується розчинення живильних речовин, і вони починають повніше засвоюватися рослинами.

Особливо ефективний цей прийом на бідних піщаних ґрунтах. Коренеплоди в таких умовах вдаються не занадто добре. Буряк, наприклад, дозріває зовсім несолодкий, а морква – з гіркуватістю, причому в процесі зберігання гіркота підсилюється. Якщо ж грядки «посолити», то в буряка збільшиться цукристість, а морква запасе значно більше каротину.

У липні-серпні коренеплоди активно набирають силу. Саме в цей період їх корисно підживити. У відрі води розчиніть столову ложку повареної солі, добре розмішайте і влийте на грядки з коренеплодами. Але спочатку не забудьте ґрунтовно полити грядки. У сухому ґрунті дія солі буде дорівнювати нулю. Добре пролитий ґрунт можна просто посолити із сільнички.

Сьогодні ми маємо можливість придбати будь-яке добриво, тому замість солі радимо скористатися натрієвою селітрою. І ще, обов'язково підгодуйте коренеплоди калійними добривами – одна столова ложка на квадратний метр грядки.

Внесення повареної солі в пристовбурні кола дерев у саду сприяє рясному плодоносінню і поліпшенню якості плодів. Таку процедуру рекомендується проводити навесні, поки сніг станув не повністю.

Але не захоплюйтеся «солоненьким». Сильно засолювати ґрунт шкідливо. Після використання повареної солі обов'язково внесіть восени підвищену дозу органіки.

Джерело