У сучасному суспільстві дуже поширений такий стиль життя, як вегетаріанство. Напевно уже всі знають, що при цьому людина не вживає продуктів, отриманих шляхом вчинення насильства та вбивства, а саме: червоного м'яса, птиці, риби й інших морепродуктів, плоті будь-яких тварин, та іноді яєць.

Взагалі існує 4 типи класичного вегетаріанства:

1. Веганство. Вегани вживають винятково продукти рослинного походження і не їдять м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти і навіть мед.

2. Лакто-вегетаріанство. Тип харчування, при якому дозволяється вживати молоко, молочні продукти та мед.

3. Ово-вегетаріанство. Тип харчування, при якому вживання молока і молочних продуктів виключається, але дозволяється наявність у раціоні яєць. Цей вид вегетаріанства найчастіше базується на непереносимості молочних продуктів.

4. Лакто-ово-вегетаріанство. Найпопулярніший вид вегетаріанства у світі, в меню якого присутні яйця, молоко і мед.

Також існує напіввегетаріанство, тобто перший крок до класичного вегетаріанства:

1. Поллоторіанство — це відмова від риби, морепродуктів, та усіх видів м'яса, окрім птиці.

2. Паскетаріанство — це відмова від м'яса сухопутних тварин, проте вживання риби та морепродуктів дозволяється.

3. Флексітаріанство — це люди, які намагаються споживати м'ясні продукти якнайменше, при цьому повністю із раціону не виключають, бо вважають, що м'ясо необхідне організму.

Цікаво, чи не шкодить це здоров'ю людини? Вони розробляють новий раціон? Та з яких переконань люди йдуть на такий відважний крок? Місцеві жителі погодились дати відповіді на ці питання.

Рівне нська спортсменка Оля розповідає про час, коли вона була вегетаріанцем: “Вегетаріанцем стала через тварин. Якраз подивилася фільм, де розповідалось про те, як вбивають тварин. Тоді я вирішила відмовитись від їжі та одягу тваринного походження. Такого способу життя дотримувалась рік, але вже три місяці як не дотримуюсь. Я займаюсь бразильським джиу-джитсу і мені час-від-часу потрібно багато білка для відновлення, а в рослинах я не змогла знайти такої кількості білка. Спеціальну дієту не складала, але замінювала бобовими та паралельно вживала соєвий протеїн. Продукти по заміні потребують великих затрат, дешевше купити кілограм м’яса. Близько першого місяця в мене було покращене самопочуття та було легко зранку вставати, а далі я не відчувала різниці”.

Студент Владислав, який у минулому вегетаріанець, погодився розповісти про своє колишнє життя: “Я став вегетаріанцем, тому що поїдати тварин - це не гуманно. Так жив чотири роки, але вже рік як не вегетаріанець. Повернувся до простого життя без відмов у їжі, тому що це несправедливість. От для прикладу, уявіть, що біжить гуска, вона зупинилась і з’їла черв’яка. Чому я не можу з’їсти гуску, якщо вона з’їдає черв’яка? Це ж несправедливо. До речі, свій раціон я не оновлював, їв усе, окрім м'яса. Взагалі, кажуть, що потрібно з’їдати 100 гр горіхів у день, якщо не споживаєш м’яса. Не мало важливо те, що у перші дні я відчув легкість, але коли я почав їсти м’ясо, то нічого не змінилось”.

“На моє вирішення стати вегетаріанцем вплинули духовні та фізичні переконання. Духовні – я проти смерті тварини. Фізичні – не хочу зашлаковувати організм, тобто, запобігти висмоктуванню токсинів із мертвого м’яса. Так я живу вже півтора роки. Відмовитись від продуктів було не важко. Їм усе, окрім м'яса, тому що у нас ніби взаємообмін. От я годую корову, а корова дає мені молоко, я керуюсь таким принципом. Навіть до того, як стати вегетаріанцем, я їв бобові каші, зараз просто більше вживаю, тому що організму потрібна велика кількість білків. Я рахую, що білки - це енергія, а тільки у живому може бути енергія. Яка енергія може бути у мертвому? Там тільки токсини”, - висловився студент Юрій.

“У мене завжди був жаль до тварин, яких вбивають, тому з часом у мене виникла огида до продуктів тваринного походження. Дотримуюсь вегетаріанства вже близько року. Так як я відмовилась не тільки від м’яса, а й від яєць, молочних продуктів та риби, то найпростіше було відмовитись від м’яса. Через декілька днів я відчувала надзвичайну легкість, не ходила, а ніби літала. Я ретельно складала свій раціон, щоб усіх вітамінів було вдосталь. Тому зараз їм усі бобові та горіхи у великих кількостях, інколи додаю до раціону соєві продукти”, - розповіла студентка Вікторія.

Свою думку висловив і лікар: “ Я кажу із впевненістю, що усі лікарі, в тому числі і я, будуть категорично проти вегетаріанства. Тому що організму потрібні саме тваринні амінокислоти, мікроелементи, білки, магній та кальцій, а харчування на рослинній основі не можуть їх замінити. Взагалі, це загрожує здоров'ю, особливо дітям, бо їм потрібно рости. Але якщо ви обрали такий спосіб життя, то у свій новий раціон додайте максимальну кількість риби, яєчного білка, горіхів та бобових. Взагалі, раджу не бути вегетаріанцями, а мати повноцінне, збалансоване харчування. Так, спочатку організм буде нормально функціонувати, а потім будуть проблеми, починаючи із шкіри обличчя. Задумайтесь чи вам це дійсно потрібно”.

А як ви відноситесь до вегетаріанства? Ділимося своїми думками у коментарях...