Вирішено. Більше ніякого цукру, чай буду пити з медом, а в компот класти фруктозу. Від цукру повніють. Нарешті перестану його їсти і схудну. Чули коли-небудь таке? А може, навіть говорили або думали? Більше не треба. У цих твердженнях занадто багато помилок, які вимірюються в тому числі і сантиметрами на талії.

Якщо дивитися на їжу з позицій раціонального харчування (тобто на те, наскільки вона шкідлива і корисна для організму) то «цукор», «мед», «фруктоза», «рис», «банан» або «скибочка хамона» - це просто слова-обгортки, в які захована звичайна хімія. Тому що вся їжа складається з живильних (або не дуже) речовин: білків, жирів, вуглеводів, клітковини, вітамінів, мінералів, мікроелементів і т. д.

Найактивніше відкладаються на боках вуглеводи. Особливо швидкі - які швидко засвоюються, а перед тим викликають такий же швидкий стрибок рівня глюкози в крові. Помітили? Глюкози, а не меду або шоколадних цукерок. Цю фразу можна почути і в формі «стрибок рівня цукру». Це не помилка і ніякого підступу тут немає. Просто цукор і є чиста глюкоза.

Організму, по суті, всеодно, звідки отримувати глюкозу. З швидких вуглеводів він добуде її майже миттєво, з повільних буде діставати потроху і довго. Тому для дійсно правильного харчування важливо міняти швидкі вуглеводи на повільні, а не прибрати з раціону один швидкий вуглевод і замінити його іншим. Цукор, мед і фруктоза - швидкі вуглеводи. Вони відрізняються один від одного ступенем обробки і наявністю (відсутністю) тих чи інших компонентів, але це в будь-якому випадку нездорові продукти. Якщо ви хочете харчуватися правильно і захистити свої серце, судини і шкіру, а також схуднути, відмовлятися потрібно від всіх з них.

Швидкість засвоєння продуктів вимірюється спеціальною величиною - глікемічним індексом. За точку відліку взяли чисту глюкозу, якій присвоїли індекс в 100 одиниць. Це означає, що речовина засвоюється швидше будь-яких натуральних на світлі (серед штучних підсолоджувачів трапляються феномени з індексом вище 100). Отже, його термічний ефект нульовий, а це провал для дієти.

Давайте подивимося на цукор і те, чому його намагаються замінити, з точки зору глікемічного індексу, вмісту вуглеводів і заодно калорійності.

Цукор

pic

Чиста глюкоза. Самий оброблений з усіх трьох продуктів, засвоюється майже миттєво. Крім глюкози, в цукрі немає ніяких корисних речовин. Глікемічний індекс цукру - 70, вміст вуглеводів в 100 г - 100 г, калорійність - 387 ккал.

Мед



pic

Справжнісінький з усіх варіантів, тому що необроблений (якщо пощастить, тому що його можуть нагрівати, а це користі не додає). Крім глюкози, в меді є вітаміни С і групи В, мікроелементи, зокрема залізо і калій, білок. Це подарунок природи володіє противірусними і антибактеріальними властивостями. Так що при застуді дійсно може бути корисним. Глікемічний індекс меду - 65-70, в 100 г міститься 82 г вуглеводів, калорійність - 300-320 ккал.

Фруктоза

Фруктоза солодше цукру, тому її можна їсти менше, не втрачаючи в смакових відчуттях. Крім того, її глікемічний індекс дійсно істотно нижчий, ніж у цукру. Здається, що при таких характеристиках вона могла б бути відмінною здоровою альтернативою. Але вчені кажуть, що це не так. На потрапляння в кров глюкози організм реагує виділенням інсуліну, який регулює її рівень, тому що інсулінозалежні тканини споживають глюкозу. Засвоєнням фруктози займається печінка. Якщо фруктового цукру забагато, він переробляється в жир. На відміну від глюкози, яку тканини використовують, фруктоза - майже марна для організму речовина, крім сперматозоїдів його не використовують майже ніякі клітини. Скільки б її не потрапило в організм, майже вся зайва. Глікемічний індекс фруктози - 20, в 100 г міститься 99 г вуглеводів, калорійність - 380 ккал.

Як бачимо, і цукор, і мед, і фруктоза - продукти з високою калорійністю і містять дуже багато вуглеводів. У двох з них - цукру і меду - високий глікемічний індекс, а низький у фруктози не робить її безпечною, оскільки вона шкодить по-іншому.

Чи варто замінювати цукор медом або фруктозою? Можна, але тільки якщо ваша мета - вивести з раціону саме цукор. Тому що з такою заміною раціон не стане здоровішим, а процес схуднення не прискориться. У випадку з фруктозою може трапитися навіть зворотне, тому що вона, як було сказано, відкладається в жир набагато швидше, ніж цукор.

Якщо хочете схуднути і харчуватися більш здорово, відмовтеся від швидких вуглеводів і переходьте на повільні. А коли хочеться солодкого, їжте фрукти. Фруктози в них небагато, а користь у вигляді клітковини, вітамінів, мікроелементів і води переважує її потенційну шкоду.

Будьте здорові!

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Все, що ми повинні знати про чорницю: чим корисна і кому протипоказана

Вода з лимоном зранку: користь чи шкода?

Що таке гранола? Користь і шкода популярного сніданку