Всі фрукти однаково корисні і шкідливі. Якщо їх правильно вживати і не занадто захоплюватися, то все з тобою буде добре, здоров'я, довголіття і краса Білосніжки забезпечені. Але що якщо, навіть у самого невинного яблука є прихована загроза, яка (але це не точно) і вбила Білосніжку з казки? Чому не можна їсти горезвісні яблучні кісточки?

Яблука стали не тільки символом первозданного гріха, але і своєрідним синонімом здорового способу життя. "З'їж одне яблуко в день і ти не звернешся до лікаря" - свідчить старе прислів'я, яке вже стало крилатим виразом. Але ми то знаємо, що не все так просто. Яблука і яблучні кісточки однаково корисні і шкідливі. І давай дізнаємося чому.

Самі по собі яблука неймовірно корисні, смачні і допомагають визначити деякі проблеми в нашому організмі. Наприклад, якщо тобі сильно і різко захотілося "скуштувати заборонений плід", то в твоєму тілі дуже мало заліза.

Чим корисні яблука?

Яблука містять велику кількість корисних вітамінів і речовин, які дозволяють боротися і запобігати різноманітним захворюванням. Так, в яблуках знаходиться велика кількість вітаміну С, вітамін В1, В2, вітаміни РР і Е. І, звичайно ж, велика кількість заліза, яке легко засвоюється.

Яблука допомагають при профілактиці простудних захворювань і лікуванні злоякісних утворень. Стабілізують кров'яний тиск і містять кальцій, який необхідний для зміцнення зубів і кісткової тканини. До того ж, яблука гіпоалергенні і їх можна їсти всім, хто цього так бажає.

Крім того, в яблуках міститься клітковина, яка довго засвоюється організмом і дозволяє йому довго не відчувати голоду. Також тут є пектин для кольору обличчя і здоров'я шкіри.

Калорійність яблук

Яблука - не самий дієтичний продукт, але піходить для схуднення і для перекусу. Калорійність яблук становить 52 кал на 100 грам.

Шкода яблучних кісточок

Самі по собі яблука не дуже небезпечні. Якщо їх переїсти, то можна отримати коліт або розлад шлунка через велику кількість клітковини в складі. Але це тобі потрібно з'їсти мінімум кг яблук за один раз. Тому боятися не варто. Велику небезпеку становлять кісточки, на які ми так безтурботно не звертаємо уваги.

Так, насіння (кісточки) яблук містять в собі таку небезпечну речовину, як глікозид амигдалина - речовина, яка потрапляючи в шлунок розщеплюється в синильну кислоту (сильна отрута - ціанід). Звичайно, в невеликих кількостях кісточки не зашкодять, але з великою кількістю ціаніду наш організм просто не впорається.

У передозі яблучними кісточками або отруєнням синильною кислотою є деякі ознаки, які варто запам'ятати:

•головний біль;

•втрата свідомості;

•слиновиділення;

•перепади тиску;

•проблема з дихальною системою, задуха;

•блювота.

Цікаво те, що цей глікозид амигдалина повністю зникає при термічній обробці і стає нешкідливим.

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Мед і фруктоза проти цукру: чи варто замінювати?

П'ять секретів, як подовжити свою літню засмагу

Все, що ми повинні знати про чорницю: чим корисна і кому протипоказана