Існує два способи заправити салат олією - власне додати масло або посипати його насінням, з яких це масло добувають. У них, як і в маслі, містяться жири, але вони абсолютно точно будуть здоровими і збережуть всі корисні речовини (особливо якщо зернятка перед цим не обсмажувати). Плюс, звичайно, в насінні збережеться клітковина.

Класти в салат насіння найкраще сирими, щоб жири, які в них містяться не окислялись. (Та й як здоровий перекус вони теж корисні саме сирими.) З іншого боку, обсмажене насіння ароматнішіше сирих. Якщо ви любите такі, обсмажуйте їх дуже швидко на гарячій сковороді.

Щоб організм ефективніше засвоював корисні речовини, що містяться в насінні, їх можна подрібнити. А далі вже як фантазія дозволить: перетертими зернятами можна посипати салат, а можна змішати їх з маслом, додати спеції, лимонний сік, бальзамічний оцет або гірчицю і зробити заправку. Соняшникое, гарбузове, лляні, кунжутні - вибирайте будь-які, буде смачно!

Насіння соняшнику

Відмінне джерело здорових жирів - полі-і мононенасичених. Насіння соняшнику складаються з них майже на 80%. Крім того, вони містять багато вітаміну Е, а це потужний антиоксидант. Вільні радикали, від яких він захищає клітини і особливо їх мембрани. У насінні соняшнику багато білка: 22%. Плюс мідь, селен, цинк, калій і вітамін В1. У 100 г насіння соняшнику 585 ккал.

Гарбузове насіння

Як і соняшникові, багаті мінералами. У гарбузовому насінні є залізо, фосфор, магній, калій, марганець. Ще один тип речовин, за які їх цінують, - фітостерини. Це жирні кислоти, за своєю структурою вони дуже схожі на холестерин, але не такі шкідливі. Фітостерини можуть його замінювати і, таким чином, знижувати рівень холестерину в організмі. Плюс в насінні гарбуза багато клітковини і білка. У 100 г гарбузового насіння 446 ккал. Простий мікс з помідорів, огірків і салатного листя з гарбузовим насінням заграє новими фарбами.

Насіння льону

Альфа-лінолева кислота - ось головний аргумент на користь того, щоб посипати салат насінням льону. Ця кислота володіє сильними протизапальними властивостями. Крім того, рудуваті насіння містить фітоестрогени, які називаються лігнанов. Вони працюють в організмі як жіночі гормони естрогени і допомагають стабілізувати менструальний цикл і пом'якшити симптоми ПМС. Ще в насінні льону багато клітковини, тому вони допомагають налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. У 100 г насіння льону 534 ккал.

Лляна олія дуже корисна, але через специфічний смак не всі можуть його вживати. В цьому випадку виручать насіння льону. Добути з них стільки ж жирних кислот, як з масла, організм навряд чи зможе, але і те, що вдасться засвоїти, вже буде корисно. Щоб підвищити засвоюваність, можна подрібнити насіння в блендері.

Кунжутне насіння

В кунжуті, як і в насінні льону, є лігнани. Причому особливі, які не містяться більше ні в яких продуктах, - сезамін і сезамолін («сезам» - ще одна назва кунжуту). Вони допоможуть стабілізувати рівень холестерину, а значить, захистять серце і судини, а також підтримають роботу печінки. Плюс в кунжуті багато магнію, міді і кальцію. Ці насіння в прямому сенсі слова прикрасять салат: вони бувають білими, чорними, червоними. А якщо їх підсмажити, страва почне приємно хрустіти. У 100 г кунжуту 610 ккал.

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Все під контролем: обов'язкові обстеження для кожної дівчини

Розповсюджувачі бактерій, яких ми торкаємося щодня

Мед і фруктоза проти цукру: чи варто замінювати?