Усе більше дачників розбивають на ділянках виноградники. Питання, як уберегти виноград від ос, стає актуальним уже при першому зборі врожаю, тому що комахи здатні нанести йому істотну втрату.

На ділянках з невеликим числом лоз позбутися шкідників без використання шкідливих для інших тварин і людини засобів набагато простіше. Урятувати виноград від ос можна:

- побудувавши для них пастки;

- віджахнувши комах;

- позбавивши їх доступу до ягід, що зріють;

- знищивши осині гнізда.

ЗНИЩЕННЯ ОСИНИХ ГНІЗД

Цим способом боротьби з осами на винограді доцільно скористатися тільки у випадку, якщо відомі місця проживання комах, і є можливість добратися до них. Знищення гнізд — захід, чреватий «конфліктом» з мешканцями колоній, тому до нього потрібно якнайкраще підготуватися. Особливу увагу потрібно приділити екіпіруванню, що не залишає оголеним жодну з ділянок тіла. Обличчя закривається сіткою (маскою протигаза, щитком).

Знищувати гнізда треба пізнім вечором або ранно вранці, коли колонія ос занурена в сон. Гніздо обприскується інсектицидом (Get, Дихлофосом, Карбофосом, Фуфаноном та ін). Оброблені препаратами гнізда згодом краще спалити. Їх збирають в ємкість, що закривається, через 2 години після обробки.

Оскільки хімічна обробка проводиться в умовах мінімальної освітленості, у виноградаря може виникнути спокуса використовувати ліхтарик. Цього робити не слід. Для освітлення потрібно застосовувати прилади, обладнані червоним світлофільтром. На таке світло оси не відреагують.

В іншому способі знищення колоній хімічні препарати не застосовуються. У цьому випадку гнізда обробляються окропом.

Комахи люблять улаштовувати гнізда на горищах, у сараях, під навісами. Вони можуть організувати колонії в сталевих трубах, у дуплах дерев і навіть у ґрунті. Тому власникові ділянки необхідно ретельно оглядати всі можливі місця гніздування комах, щоб попередити проблему. Ефективніше за все знищувати колонії ос навесні, коли вони ще не в достатньому ступені розвинені.



pic

ЯК ВІДЖАХНУТИ КОМАХ

Захистити виноград від ос можна, віджахнувши комах. Можна вигнати ос із місць гніздування, обробивши колонії димом. Досить часто оси залишають ці території. Або спробувати розвісити поблизу осиних гнізд зв'язки червоного гострого перцю. Деякі садівники вважають, що його запах діє на ос відлякуюче. Ґрунт під виноградником обробляють рідким димом: комахам цей запах теж неприємний. Однак відлякування комах — метод із сумнівною ефективністю. Він може застосовуватися, як частина комплексу заходів щодо боротьби зі шкідниками.

ЗАХИСТ ГРОН ІЗ СІТКИ

Як захистити виноград від ос, якщо осиних гнізд на ділянці немає, а комахи однаково гублять грона? У цьому випадку потрібно скористатися ще одним способом боротьби з осами на винограді — позбавити їх доступу до ягід. Іноді виноградарі застосовують сітку із дрібними гніздами, щоб накрити виноградник нею повністю. Ця операція, як правило, проводиться на початку дозрівання врожаю. Сітка захищає грона й від ос, і від птахів.

Деякі власники виноградників роблять інакше, поміщаючи в сітчасті мішечки або кожне гроно, або кілька грон відразу. Процес трудомісткий, тому для великих виноградників чи навряд застосовний. Захисні чохли можна зробити з будь-якого сітчастого матеріалу (тюлю, марлі, капрону від колготок), який може забезпечити доступ повітря до ягід. В іншому випадку грона почнуть гнити. Крім того, між мішечком і гроном має залишатися деякий простір, щоб комахи, сідаючи на сітку, не могли дістати до ягід. Перед надяганням чохла на гроно листя поблизу нього краще видалити.

ВИКОРИСТАННЯ ПАСТОК

Ефективний захист винограду від ос — розставлені і підвішені пастки із принадою, що приваблює шкідників. Пастки необов'язково купувати. Їх легко виготовити своїми руками із простих Пэт-пляшок місткістю не менше 1,5 л.

У пляшки потрібно зрізати верхню конусну частину. У ємкість поміщається принада, потім посуд накривається переверненим горлечком без кришки. Пляшку можна підвісити на дроті або прикріпити до стовбура, лози, шпалер і т.п. У пляшці вище рівня принади можна зробити кілька отворів, щоб її запах краще поширювався. Діаметр отворів має бути таким, щоб оси не могли в них пролізти.

Притягнута принадою оса забереться в лійку, але вилетіти з посуду не зможе. Винятковим особинам це вдається зробити, але виключити подібне можна, додавши в принаду отруту. У цій якості може виступати бура або борна кислота.

Принаду не слід робити із цукрового сиропу, меду або варення, тому що вона буде привертати і бджіл. Для ос підійде пиво, солодкий сік, що почав бродити, брага. Приваблює їх і запах інсектициду «Отос». Пастки краще робити із прозорих пляшок: оси, що перебувають зовні, охочіше залітають у лійки, якщо бачать усередині ємкостей своїх «подруг». Крім того, прозорі стінки і стеля пастки повністю дезорієнтують комах.

ПРО КОРИСТЬ КОМПЛЕКСНОГО ЗАХИСТУ

Виноградар, що затурбувався питанням, як урятувати виноград від ос, може вибрати для захисту врожаю кожний із запропонованих способів. Однак доцільніше вирішувати проблему захисту винограднику від смугастих шкідників комплексно.

Джерело