Насамперед майте на увазі, що різновидів її багато, у тому числі й так званий «харчовий метелик», аж ніяк не такий вже невинний як вважає багато хто. Майже всі вони харчуються натуральними волокнами - вовною, шовком, деякі види поїдають борошно, зерно та інші харчові продукти і навіть тканини із синтетичних матеріалів, папір.

Міль, як правило, не заводиться в одязі, який постійно носять, час від часу просушують на сонці або виносять на відкрите повітря. Найчастіше вона псує ті речі, які прибирають на зберігання в теплу пору року, і про руйнівну дію молі дізнаються лише тоді, коли наступає сезон їх носіння.

Боротьба з міллю досить складна і включає цілий комплекс профілактичних заходів. Щоб попередити появу молі, необхідно якнайчастіше прибирати і провітрювати квартиру та приміщення, де зберігаються одяг і взуття, регулярно чистити килими і м'які меблі (пилососом), не рідше 2-3 разів на місяць робити вологе прибирання, а іноді - із застосуванням дезінфікуючих засобів.

Щоб не змушувати себе вдихати неприємний запах нафталіну, який до того ж зовсім не нешкідливий для людини, для захисту одягу від молі краще використовувати засушені трави - лаванду, шавлію, м'яту, пижмо, полин, які, як відомо, є репелентами.

Зробіть із трав гірляндочку або віночок і повісьте в стінній шафі. Одяг і постільні приналежності, які там зберігаються, не тільки будуть захищені, але й придбають легкий приємний аромат.

Для букета зберіть по одній гілочці різних видів рослин - полин, деревій, м'яту, пижмо, лаванду, шавлію.

Розкладіть їх на столі. Зібраний з них букет має бути пласким, щоб добре прилягати до стіни. Починати укладання рослин у букет потрібно з найбільших гілок, наприклад, полину. На нього покладіть досить велику гілку деревію, трохи зрушивши її так, щоб з-під неї була видна нижня гілка полину. Продовжуйте укладання букета, дотримуючись цього принципу.

Можна включити в нього кілька гілочок півнячого гребінця, а останніми покладіть гілочки лаванди або інших дрібних рослин. Покладені в такому порядку рослини візьміть в одну руку, а іншою зріжте садовими ножицями або секатором кінці стебел так, щоб вирівняти їх. Щільно стягніть стебла біля кінця однією або двома гумками.

Обкрутіть букет поверх гумок стрічкою і зав'яжіть бантиком. Зріжте занадто довгі кінці стрічки і підвісьте букет голівками вниз у платтяній шафі. Відлякують міль також висушені кірки апельсина, тютюнове листя, герань.

Джерело