Від підвищення самооцінки до спалаху креативного мислення – одне спортивне тренування може принести вам дивовижний діапазон миттєвих переваг. Якщо вам складно нарешті зважитися, зібрати сумку для тренування й відправитися в зал, ми розкажемо вам про 10 плюсів, які принесе навіть одне-єдине заняття спортом.

Загальна користь для тіла

Люди, які тренуються щодня, отримують божевільні бонуси. Але як щодо найпершого тренування або лише одного заняття? "В цілому є кілька фізичних і розумових переваг, пов'язаних з будь-яким видом вправ, – говорить виконавчий голова Національної асоціації спортивних тренерів США, асоційований директор спортивної медицини в Університеті Канзасу Мерфі Грант. – Залежно від типу тренування, яке ви виконуєте, може бути багато корисних змін, в тому числі поліпшення ефективності серцево-судинної системи, збільшення щільності кісткової тканини, підвищення метаболічної ефективності, збільшення м'язової маси і, звичайно, зменшення жиру". І більшість людей були б здивовані, дізнавшись, скільки цього всього може початися тільки з одного заняття, додає Грант.

Поліпшення сприйняття свого тіла

Позитивне уявлення про ваше тіло веде до інших гарних речей – поцікавтеся, що моделі плюс-сайз говорять про впевненість в собі. Згідно з дослідженням 2017 року, опублікованому в Психології спорту і фізичних вправ, всього одне заняття може справити позитивний вплив на те, як жінка бачить себе. "Жінки, як правило, схильні негативно сприймати своє тіло", - розповіла ScienceDaily старший науковий співробітник, професор Університету Британської Колумбії Кетлін Мартін Гініс. "Це викликає занепокоєння, оскільки погане бачення свого тіла може мати шкідливі наслідки для психологічного й фізичного здоров'я жінки, включно з підвищеним ризиком низької самооцінки, депресії і розладів харчової поведінки".

У своєму дослідженні Гініс порівнювала сприйняття себе групою жінок, які виконали 30 хвилин аеробних вправ і групою, яка замість цього сиділа і читала. Дослідження показало, що ті, хто тренувався, "значно поліпшили ставлення до свого тіла" в порівнянні з тими, хто не займався. Цей ефект був пов'язаний з тим, що жінки в спорт-групі сприймали себе сильнішими і стрункішими. "У всіх нас трапляються дні, коли ми не відчуваємо себе комфортно в наших тілах, – сказала Мартін Гініс. – Це дослідження і наші попередні дослідження показують, що один із способів сприймати себе краще, – йти і займатися фізичними вправами. Ефект може бути негайним".

Покращує функціонування мозку

"Одне тренування впливає на фізіологію всього мозку", – говорить доктор філософії, професор нейронної науки і психології в Центрі нейронної науки в Нью-Йоркському університеті Венді А. Сузукі. Доктор Сузукі вивчив безліч наукових даних про діапазон змін, які може дати одне заняття. Наприклад, величезна кількість досліджень показала, що одне тренування може посилити активність в префронтальній корі головного мозку, відповідальній за пам'ять і увагу.

Хоча причини цього поки не доведені, у науки є деякі припущення. По-перше, пара нейрохімікатів використовуваних префронтальною корою – допамін і нейротрофічний фактор мозку (BDNF) – також збільшуються в кількості від тренування, і вони обидва пов'язані з кращим функціонуванням мозку. По-друге, вправи збільшують рівень лактату в крові, який використовується мозком, зокрема, в префронтальній корі, як джерело енергії. Третя теорія припускає, що вправи сприяють відтоку крові від префронтальної кори, щоб підживити м'язи для важкої фізичної праці. А після тренування компенсаторний сплеск крові спрямовується назад в префронтальну кору, що може пояснювати велике поліпшення роботи мозку, які спостерігаються після потрапляння в тренажерний зал.

Поліпшення настрою

Регулярні вправи покращують загальне сприйняття і ставлення до життя. Але перший раз на біговій доріжці теж може творити чудеса. Дослідження на гризунах показали, що одне коло вправ підвищує рівні трьох основних хімічних речовин: серотоніну, дофаміну і норадреналіну. "Це три нейротрансмітери, пов'язані з кращим настроєм, які антидепресанти намагаються збільшити", – говорить доктор Сузукі. Хоча важко виміряти покращений настрій у гризунів, ці лабораторні результати підтримуються дослідженнями людей, в яких учасники повідомляли про кращий настрій після тренування.

Менше стресу

Всі ми страждаємо від нього, і кожен може використовувати поради експертів для протидії стресу. Вплив спорту на стрес – це тема, яку наука добре вивчає. Навіть одне тренування може запустити вивільнення кортизолу (гормон стресу), що пізніше приглушить його виділення в результаті інших факторів, таких як участь у публічних виступах або важливий тест. Крім того, зменшення стресу може означати поліпшення пам'яті. Часто причина того, що ви не дуже добре пам'ятаєте, коли відчуваєте занепокоєння, – це те, що стрес впливає на роботу гіпокампу, область мозку, критичну для пам'яті, але одне заняття спортом може допомогти захистити від цієї атаки.

Всі ці нейро-бонуси – від підвищення функції мозку до скорочення стресу – роблять спорт мудрим рішенням під час ментально складних подій. "Ось чому я рекомендую: якщо ви готуєтеся до важливої презентації, де вам потрібно використовувати свою увагу, одна з кращих речей, яку ви можете зробити – зайнятися спортом з ранку", – говорить доктор Сузукі.

Профілактика і лікування захворювань

Одна "порція" вправ може допомогти захистити від ряду захворювань. У той час як імпульс в нейротрансмітерах може допомогти борються з депресією, все, що покращує функціонування префронтальної кори, може допомогти людям, що страждають на когнітивні порушення, і навіть звичайне старіння, говорить доктор Сузукі.

Більше творчості

Творче мислення може стати в нагоді при вирішенні проблем незалежно від того, де ви перебуваэте. Схоже, що спорт може приєднатися до списку способів поліпшити його: дослідження припускають, що вправи можуть сприяти підвищенню креативності. Гіпокамп раніше вважався менеджером спогадів з минулого, але недавні дослідження підтвердили, що ця ділянка мозку також може бути ключем до уяви майбутнього. Тому, якщо одне тренування приносить користь гіпокампу, в результаті ви можете отримати сплеск креативного мислення. "Деякі з досліджень, проведених нещодавно в моїй лабораторії, виявили, що дорослі, які змінюють режим тренувань, демонструють поліпшені результати в творчих завданнях", – говорить доктор Сузукі.

Не перестарайтеся!

Хоча всі ці позитивні ефекти можуть відбуватися після одного відвідування тренажерного залу, існує кілька небезпек для людей, які не тренувалися довгий час або мають слабке здоров'я. "Ви повинні бути фізично підготовлені, щоб тренуватися, - каже Грант. - Якщо ви не займалися протягом 15 років, але хочете зробити кілька підходів або потренуватися з великою вагою, я б не став бігати 20 хвилин поспіль чи не набирав важкі гирі в перший день. Почніть легко і займайтеся в темпі, який підходить вам, щоб переконатися, що ваше тіло впорається з цим". Також непогано поговорити зі своїм лікарем перед тим, як потрапити в спортзал, щоб переконатися, що ви починаєте безпечний спортивний режим.

Мінус пропущеного тренування

Якщо ви регулярно тренуєтеся за чітким графіком, ви зможете відчути ефект пропущеного тренування, каже Грант. "Ваше тіло пристосовується до всіх вимог, що ставляться до нього. Якщо ви знаєте, що зазвичай тренуєтеся в понеділок, середу і п'ятницю, ваше тіло звикає до ритму тренувань і днів відновлення, - пояснює він. - Тому якщо ви берете тренувальний вихідний, повертаючись до тренувань наступного разу, деякі відчувають, що щось втратили. Вони можуть відчувати себе трохи млявими або не такими сильними".

Чим більше тренуєтеся, тим більше отримуєте

У той час як одне тренування – це добре, довгостроковий спортивний режим – ще краще. Регулярні вправи не тільки допомагають знизити рівень стресу, але і запобігти старінню мозку. "Якщо ви продовжуєте займатися, ви постійно нарощуєте фактори росту, які зміцнюють дві області мозку, найбільш схильні до старіння: префронтальну кору і гіпокамп, - пояснює доктор Сузукі. - Ми вважаємо, що регулярні вправи значно корелюють з більш низькою ймовірністю розвитку деменції в певному віці".

Доктор Грант також є прихильником способу життя, який включає в себе постійні тренування. "Сподіваюся, людина, яка спробувала одне тренування, побачить позитивний результат, який змусить її продовжувати заняття, - говорить він. - Насправді постійні фізичні вправи ведуть вас до поліпшення здоров'я в цілому".

ДЖЕРЕЛО

Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Вчені назвали оптимальний час доби для сексу

Чим замінити каву?

Зернята в салаті: нова заправка та новий смак