У віці 20 років критично важливо знайти баланс між короткостроковою і довгостроковою перспективою.

Рішення, прийняті на цьому етапі, матимуть сильний вплив на решту вашого життя. І приймати їх зовсім не так просто, як здається. Обов'язково оцінюйте довгостроковий вплив своїх рішень. У 20 років у вас є унікальні можливості і свободи в короткостроковій перспективі, які з віком будуть тільки зменшуватися. У якийсь момент відповідальність, яку ви будете нести за різні зовнішні чинники, зросте до такої міри, що ви не зможете існувати стихійно. Тому використовуйте цей шанс, щоб отримати багатий досвід.

Час — це ваш найцінніший ресурс, і він швидко втікає. Гроші можна заробити, позичити або накопичити; але не час. Уявіть, як ви в більш зрілому віці озираєтеся назад, думаючи: "Я такий радий, що я ____" або "Шкода, що я не зробив ____" чи "Краще б я тоді не ____". Завжди намагайтеся подумки заповнити пустоти в цих формулюваннях.

Концепція постійної гонитви за часом плюс баланс між короткостроковою і довгостроковою перспективою приводять нас до декількох важливих тез:

1. Не бійтеся брати на себе великі ризики (ви молоді і можете собі це дозволити, в зв'язку з відносно невеликою кількістю зобов'язань).

2. Подорожуйте якомога більше (не чекайте, поки ви вийдете на пенсію, ви можете просто до неї не дожити).

3. Постійно інвестуйте в себе: вчіться, розвивайте нові навички, прагніть до того, щоб освітній процес не припинявся.

4. Не соромтеся звертати за професійною допомогою, коли є потреба для цього.

5. Двадцять років — найкращий вік, що втілювати мрію в реальність. Подорожуйте світом, виступайте, співайте, створюйте відеоігри, займайтеся мистецтвом, пишіть, починайте свій бізнес тощо.

Тіана Корнеліус пише: "Багато людей прокидаються одного разу в 35 років і йдуть на роботу, яку ненавидять, задаючи собі питання, як вони тут опинилися. Вони ніколи не намагалися з'ясувати, чим по-справжньому хотіли б займатися. Замість того, щоб прислухатися до себе, вони слухали інших, про те, що таке хороша робота або процвітаюча кар'єра, щоб заслужити загального схвалення. Та в кінцевому рахунку нічого з цього не стало реальністю".

Звички

На цій ранній стадії життя розвиток хороших звичок (і уникання або відмова від поганих) є величезною частиною загального успіху в житті. Майте на увазі: чим раніше ви прищепите собі хороші звички, тим легше їх буде підтримувати все життя. Нехай вправи і правильне харчування стануть ключовою частиною вашого повсякденного життя. Навчіться готувати, регулярно користуйтеся зубною ниткою, пийте багато води, приймайте вітаміни, киньте курити, якщо ви курите (зробити це пізніше буде набагато важче), не напивайтеся кожен вечір, практикуйте безпечний секс і завжди закінчуйте все, за що беретеся.

Соціалізація

Керуйте своїми соціальними зв'язками. Навчіться розуміти свої емоції і любити себе (а не звинувачувати). Частіше ходіть на побачення: усвідомте, нарешті, що з себе повинна представляти ваша ідеальна друга половинка. Не бійтеся весілля або тривалих відносин: люди будують їх протягом тисячоліть не просто так. Завжди будьте доброзичливим і оптимістичним, допомагайте іншим та не руйнуйте мости (образи ні до чого хорошого не приводять).

Скоригуйте список своїх друзів: уникайте тих, хто йде "не тим шляхом", одержимий дивними культами, екстремістськими політичними течіями, лінощами, безвідповідальністю, негативним ставленням до всього і відсутністю мотивації. Ламайте вікові стереотипи: дружіть з тими, хто старший вас — у них є чому повчитися.

Завжди майте на увазі, хто може бути хорошим партнером для будь-яких подальших починань, але не дружіть виключно заради особистої вигоди. Вивчіть другу або третю іноземну мову, щоб розширити своє коло спілкування.

Мрії і цілі

Чітко визначте свої мрії та цілі. Не живіть для кого-небудь, робіть те, що ви хочете зробити (а не батьки або інші авторитети). Будьте вірні своїм особистим цілям і будьте відкритими до нових життєвих мрій, з плином часу вони повинні розвиватися. Періоди невизначеності і невдач гарантовані, так що прийміть їх з розумінням і вчіться у них. Отримайте вищу освіту, навчайтесь ремеслу, придбайте навички в торгівлі, отримуйте різні сертифікатами, дипломи з тих предметів, якими ви захоплені. Отримайте досвід роботи, влаштуйтеся на стажування, спробуйте себе в якості викладача. Відточуйте свій професіоналізм в улюбленій справі або хобі. Будьте терплячі: на досягнення великого успіху, високих посад або на серйозні наукові дослідження йдуть довгі роки.

Гроші

Навчіться розпоряджатися грошима, почніть розбиратися у фінансах і інвестуванні. Розберіться якомога раніше з тим, як зробити, щоб гроші працювали на вас (а не навпаки). Вам не потрібно бути професіоналом, але курс "для чайників" пройти варто. Тримайтеся подалі від кредитів. Почніть робити заощадження. Гроші не найголовніша річ в світі, але фінансова забезпеченість дасть вам свободу вибору, а це дуже важливо.

Розумові здібності

Навчіться мислити моделями — математичними, фізичними, біологічними, психологічними і працюйте над собою до тих пір, поки вони не почнуть представлятися автоматично. Щоб це сталося, потрібно читати так багато, як тільки можливо.

Ведіть замітки.

Це допоможе організувати свої думки. Тренуйте увагу і зосередженість: ці інструменти допоможуть вам вдосконалюватися все життя. Навчіться бути дисциплінованим і працювати згідно з термінами. Навчіться друкувати наосліп, правильно користуватися інтернет-бібліотеками і всіма сучасними веб-інструментами для самовдосконалення.

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Використовуй час правильно: 20 корисних програм та додатків

ТОП-5 кращих книг з психології

П'ять помилок поведінки в соцмережах, які згубно впливають на кар'єру