Сьогодні день осіннього рівнодення 23 вересня 2018 року: літо зустрічається із зимою

День осіннього рівнодення означає, що літо, на жаль, закінчилося, і зима потихеньку починає набирати силу. Крім того, це значна астрономічна подія. У період осіннього рівнодення день і ніч стають рівними за тривалістю. У цей день Сонце встає строго на сході, а сідає строго на заході.

Цікавий факт: прийнято вважати, що під час осіннього рівнодення тривалість дня і ночі однакова і становить 12 годин. Але насправді цього дня Сонце візуально перебуває довше над Землею завдяки ефекту атмосферної рефракції, тому світлий час доби на кілька хвилин довше за темний. Відбувається це тому, що рівнодення математично вираховується по центру сонячного диска, а різниця між моментами сходу і заходу визначається за верхньою точкою світила.

Починаючи з дня осіннього рівнодення, в північній півкулі день буде стрімко зменшуватися, а ніч так само невблаганно зростати. І триватиме це до середини грудня, тобто зимового сонцестояння. У південній же півкулі, навпаки, з дня осіннього рівнодення настає астрономічна весна.

У 2018 році день осіннього рівнодення припадає на 23 вересня. Хоча минулого року цей день випадав на 22 число.

З давніх-давен день осіннього рівнодення було приурочене до великого християнського свята, що відзначається 21 вересня - Різдва Пресвятої Богородиці.

У східних слов'ян на цей час завершуються польові роботи, жнива, збір врожаю фруктів і овочів, перенесення бджолиних вуликів на зимівлю. До дня осіннього рівнодення було приурочене свято врожаю, в яке вшановували Мати сиру Землю і дякували їй за родючість.

У селах влаштовувалися свята, запрошували родичів, сусідів і друзів, пекли пироги з борошна нового врожаю і славили Богородицю. Також у цей період закінчувалися гуляння на вулиці і починалися вечорниці в будинках.

Осіннє рівнодення - це особливий день в магії, коли відбувалися важливі ритуали і обряди, які привертали благополуччя, здоров'я і любов.

Щоб довго залишатися молодою і красивою, в період осіннього рівнодення дівчата до сходу сонця вмивалися джерельною водою. Також цей ритуал обіцяв незаміжній дівчині протягом року зустріти нареченого і вийти заміж.

У день осіннього рівнодення обливали дітей прямо на порозі будинку, щоб вони росли здоровими.

В цей час в оселях було прийнято гасити старий і запалювати новий вогонь. Також цього дня спалювали старі речі, щоб разом із ними згоріли негаразді попереднього року.

Джерело