У Дубні планується збудувати теплоелектростанцію потужністю 4 МВт, яка вироблятиме теплову та електричну енергію, працюючи на деревній щепі (біомасі)

Нагадаємо, що у листопаді 2016 року рішенням сесії міської ради ТОВ “Пауер Дубно” надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 8,0 га в оренду терміном на 25 років для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів передачі електричної та теплової енергії в м. Дубно на вул.

Семидубська. Наразі узгоджено технічну документацію на оренду земельної ділянки. Початок монтажно-будівельних робіт запланований орієнтовно на березень 2018 року. До того часу буде проведено грунтовний аудит усіх інженерно-технічних мереж для будівництва об'єкту. В середньому тривалість реалізації такого проекту становить 1 — 1,5 роки.

Інвестори, як і було попередньо домовлено, зареєстрували фірму з юридичною адресою в Дубні, аби податки від їхньої діяльності надходили до бюджету нашого міста.

За попередніми підрахунками, в разі укладення відповідного договору оренди вказаної земельної ділянки, інвестори щорічно сплачуватимуть до міського бюджету понад 300 тис.грн. Також інвестори повідомили, що у них в планах будівництво поблизу ТЕС заводу з виробництва бутильованої води. А це знову ж таки — більші податки та додаткові робочі місця. Адже, як заявляють підприємці, їхній підхід — максимально залучати до виконання ремонтних, будівельних та інших робіт місцевий ресурс.

Окрім того, інвесторами накреслено комплексний підхід до модернізації системи енергозбереження у місті Дубні. Андрій Чубатенко під час зустрічі розповів про реалізацію механізму енергосервісних договорів у бюджетних установах на прикладі таких європейських країн як Польща, Литва, Угорщина. Та повідомив, що ТОЗ “Пауер Дубно” має намір вже до кінця поточного року втілити енергозберігаючий проект у 7 освітніх закладах Дубна — школа-гімназія, гімназія №2, ЗОШ №1, ЗОШ №4 (МНВК), ЗОШ №6, ДНЗ №3 та ДНЗ №4. В рамках даного проекту буде здійснено енергомодернізацію вказаних закладів, зокрема їх утеплення, що, за попередніми розрахунками, дозволить зекономити на послугах теплопостачання близько 2 млн.грн. у рік. Виконавці робіт беруть на себе зобов'язання досягти конкретних показників енергозбереження. Також у рамках реалізації в місті енегрозберігаючих заходів підприємці планують замінити насоси у КП “Дубноводоканал”, що зумовить суттєву економію за рахунок зменшення використання електроенергії.

Крім того, вартість теплової енергії, виробленої теплоелектростанцією, буде орієнтовно на 35 % дешевшою. Цією тепловою енергією передбачається забезпечити теплопостачання 10-ти шкіл і садочків міста та підприємств, в т.ч. ПАТ “Дубномолоко”.

Відтак, передбачається, що спорудження та запуск ТЕС дозволить місту підвищити власну енергонезалежність, здійснити енергомодернізацію соціальнозначимих об'єктів інфраструктури міста, скоротити споживання газу і отримати значну економію на оплаті енергопослуг.

Повідомляють на сайті Дубенської міської ради.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv