Гарні, доглянуті зелені рослини прикрашають будинок, насичують повітря фітонцидами, поглинають шкідливі речовини та створюють атмосферу затишку. Але щоб куплені в магазині горщикові квіти благополучно росли і розвивалися у вашій квартирі за ними потрібно доглядати.

1. Напевно важко знайти більш невибагливу кімнатну рослину чим сансевієрія (тещин язик, щучий хвіст). Вона добре росте і на південному вікні й у напівтемному куті, але на сонячному вікні листя буде більш яскравим. Пересаджувати її можна раз на кілька років, коли в горщику не поміщається. Підживлювати не обов'язково.

Сансевієрія не страждає від сухого повітря квартири взимку, обприскувати її не потрібно. Поливати потрібно рідко, узимку її можна взагалі не поливати - ріст припиниться, до настання весни вона буде відпочивати.

Холодні протяги сансевієрії не страшні, вона часто прикрашає холодні приміщення.

2. Ще одна винятково стійка ампельна рослина - хойя карноза або "восковий плющ". На південному вікні вона прекрасно росте, у північній кімнаті теж не пропаде. У її товстих воскових листях накопичується волога, вона цілком може пережити кілька місяців без поливу.

Якщо вам удалося зовсім засушити хою і вона втратила всі листя й коріння, відріжте від стебла живець і поставте у воду - через пару тижнів рослина знову дасть корінці.

Пересаджують восковий плющ дуже рідко, коли зовсім немає місця в горщику. Без підживлень теж можна обійтися. А при гарних умовах мікроклімату невибаглива хойя порадує рясним і пишним цвітінням.

3. Великою популярністю користується кімнатна рослина красула овальна, більше відома як товстянка або "грошове дерево". Поливати її потрібно рідко – м'ясисте листя втримує багато вологи. Сухе повітря квартири товстянці не шкодить. У підживленнях і пересадженнях вона практично не має потреби.

Грошове дерево може рости на південному вікні і на північному. Може взимку розміщуватися в прохолодному приміщенні при температурі до 10 градусів.

Слід тільки дотримувати два прості правила догляду за грошовим деревом: горщик невеликий, щоб ґрунт устигав просохнути між поливами, і в земельну суміш додати побільше піску, перліту або вермикуліту.

4. Витончене зелене або біло-зелене вузьке листя хлорофітума здається ніжним і ламким. Але ця рослина одна з найневимогливіших і простих у догляді. Її підземна частина має стовщення, що накопичують воду та живильні речовини.

Хлорофітуму не страшні посуха і надлишок вологи, спека і холодні протяги, він може рости на сонці й у тіні. Може багато років жити в одному горщику (краще звичайно пересаджувати вчасно, але і без пересадження та підживлення не пропаде).

Хлорофітум вважається одним з найкращих поглиначів шкідливих речовин з повітря. Можливо, тому рослина і здатна виживати без належного догляду, що вміє одержувати і переробляти потрібні їй речовини з повітря.

5. В особливій турботі не має потреби і екзотичний заміокулькас. Добре переносить погане освітлення і перерви в поливі ґрунту. Заміакулькас не страждає і від яскравого сонця, не вимагає частих пересаджень і підживлень, добре росте в маленькому горщику.

Якщо довго не поливати, скине всі листяні пластинки, втратить декоративність, але з бульби (стовщеного стебла під поверхнею ґрунту) після поливу швидко виросте нове складне листя.

Єдина вимога – ґрунт не повинен бути занадто живильним і щільним. Краще перемішати з піском готовий ґрунт для фіалок або кактусів.

6. Ідеальна рослина для людей, що часто залишають свій будинок на 1-2 тижні – ноліна (бокарнея). Цей мешканець пустель із пляшкоподібним стовбуром виглядає оригінально в будь-якому інтер'єрі, турбот і уваги вимагає зовсім небагато. А для формування каудекса (стовщення на стовбурі) його потрібно поливати рідко, але рясно, щоб наситити водою на період «посухи».

Єдина вимога – правильно посадити бокарнею: ґрунт має бути пухкий, малопоживний, горщик невеликий. Після гарного поливу вся зайва волога повинна витекти з горщика. У мокрій землі ця рослина згниє.

7. Спатифілум – невибаглива рослина, що квітує протягом усього року. Улітку добре росте на західних, східних і північних вікнах, узимку краще переставити на південне.

Недолік вологи переносить добре. При сильному пересушуванні листя никне, але після поливу знову оживає. Частих пересаджень не вимагає. Добрива корисні, але і без них не пропаде.

Для спатифілума важливо правильно вибрати місце – він не любить холоду. Поставте його подалі від протягів і вікон, що відкриваються взимку для провітрювання, і ніяких проблем з рослиною не буде.

Таких невибагливих у догляді кімнатних рослин досить багато, нескладно вибрати ампельну або красиво квітучу, велику або мініатюрну. Мінімальний догляд зовсім не означає, що квітку можна залишити на півроку в куті без поливу. Кожна кімнатна рослина вимагає уваги, на турботу озивається новими пагонами, появою бутонів.

Джерело