На відміну від печериць, які можна знайти в магазинах цілий рік, лісові гриби зустрічаються як раз восени. Опеньки — одні з найулюбленіших і найпопулярніших грибів. В них міститься велика кількість вітамінів: С, Е, РР, групи В; мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, натрій, залізо, магній, мідь, цинк. За вмістом фосфору і кальцію опеньки можуть конкурувати з рибою. Тож пропонуємо приготувати пиріг з опеньками і сиром.

Інгредієнти:

Опеньки - 800 г

Борошно - 650 г

Вода - 1 склянка.

Сир Гауда - 150 г

Вершкове масло - 50 г

Олія - 50 мл

Яйце - 2 шт.

Цукор - 1 ст. л

Дріжджі сухі - 1 ст. л

Сіль, перець.

Приготування:

1. Змішуємо 3 ст. л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів; відставляємо в тепле місце.

2. 600 г просіяного борошна насипаємо гіркою, робимо в центрі ямку і розбиваємо в неї яйце. Повільно додаємо ⅔ склянки води і попередньо приготовану суміш (пункт 1) з дрібкою солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.

3. В кип'яток кидаєммо опеньки, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушуємо. Потім обсмажуємо гриби на олії до готовності.

4. Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, з'єднуємо його з розтопленим вершковим маслом, вимішуємо знову, кладемо в миску і накриваємо, залишаємо в теплому місці, щоби воно підійшло.

5. Коли тісто збільшиться в об'ємі, ділимо його на дві нерівні частини. Ту, що більша, розкатуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.

6. Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. З таким чудовим пирогом сімейні посиденьки стануть ще приємнішими.