Що варто знати про медичну реформу в Україні у матеріалі наших партнерів " в рамках проекту "Україна +" від ГО "Інтернюз Україна".

Найстрашніше, що можуть пережити батьки, це коли їхній малюк потрапляє до реанімації. Коли медсестра із чорними нігтями, якій далеко за 50, відбирає в тебе дитину і зачиняє на сто замків білі двері, а ти в глибині коридору чуєш її надривний плач. Опускаєшся на сходи, опускаєш руки, і раптом, як блискавка, у твоїй голові промайне: ти ж журналіст, ти ж знімала десятки сюжетів про «правила», яких не існує, ти розповідала людям про медицину, і сама закликала з ними боротися, а зараз ти здаєш позиції.



pic

Найбільше обурило нас те, скільки часу довелося чекати на карету швидкої. З непритомною дитиною на руках я стояла біля під'їзду власного будинку 40 хвилин. Приїхала стара, роздовбана «газелька» і лікарі, які з порогу кричали, що нічого не знають про дітей, а «дитяча» швидка в цей час вирушила за іншим викликом. А потім стільки ж я чекала у приймальному відділенні лікарні на чергового лікаря.

Згодом нас перевели з реанімації у палату, де наказали суворо стежити за диханням донечки і не спускати з неї з очей. І ось так, рахуючи кількість вдихів і видихів, не змикаючи очей до світанку, я провела всю ніч.

Зранку прийшов чоловік мене підмінити, і тоді ж у палату без стуку вривається санітарка з відрами в руках і о 6 ранку починає репетувати, що більш ніж одній особі перебувати тут не можна. Я попросила стишити голос, бо донька після реанімації і спить лише другу годину, а вона далі надривно кричала про правила.



pic Прибігла половина відділення, і тітку за руки вивели, у коридорі їй тихенько розказали про те, чиї нерви вона щойно розхитала. І ось ця огрядна дама знову без стуку залетіла до нас і на знак примирення, наспівуючи, почала прибирати палату з брудним порваним лінолеумом, із надтріснутою сантехнікою та облущеними стінами. Вона вимила все це, а потім тією ж ганчіркою протерла стіл, підвіконня та ручки. Так от, тоді я знову подумала про реформу, адже не всі журналісти… Не всі можуть постояти за себе… Не всі ходять із Цивільним кодексом, і не всі мають сили боротися зі старою радянською системою.

І от цього року мої мрії ледь не стали реальністю. Нова реформа, звичайно, не панацея. Над нею потрібно ще працювати, і медсестер із чорними нігтями та санітарок із сусіднього села, ми, безперечно, за рік не позбудемося. 800 правок (часто дуже суб'єктивних), які внесли до закону депутати, підтверджують, що він ще потребує доопрацювання. З 1 липня 2017 року цю реформу можна було б побачити в дії. Однак, не судилося. Для держави медичні зміни ознаменуються появою нової інституції – Національної служби здоров'я України. Головне завдання – роздати ролі: розробка політики здоров'я залишається за МОЗ, а реалізація цієї політики перейде до НСЗУ. В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, що це буде «сильний національний закупівельник», який від імені людей оплачуватиме медичні послуги, надані за міжнародними протоколами. І якщо ці послуги повністю оплачені за реальними ставками, але надали їх неякісно, або з пацієнта вимагають хабарі, то клініка залишиться без контракту з НСЗУ. «Це дуже важливо, бо зараз МОЗ і фінансує, і перевіряє, і контролює, і інформує», – зазначила в.о. міністра.



pic Окрім того, що депутати свідомо затягують з впровадженням реформи, людей пробують налаштувати проти неї, розповідаючи, що за все тепер потрібно буде платити. Не за все, а за частину, і тепер офіційно, а не лікареві в кишеню. За цією реформою, пропонують три списки послуг для пацієнтів: «зелений», «синій» та «червоний». «Зелений» – усе коштом держави, «синій» – оплата часткова, а послуги із «червоного» українець оплачує з власної кишені. Так виглядає державна страхова медицина.



pic

Команда Супрун ось уже рік керується гаслом: «Досить брехати, що в нас безкоштовна медицина». А таки так! Ми приходимо до лікаря, де ніби все безкоштовно (це доки триває діагностика), але уже далі, за межами його кабінету, усе платно: аналізи, уколи, процедури, операції, невеликі хірургічні втручання. І все комусь у кишеню.

Це нас обурює, але очевидно, що лікар, який провчився 9 років і який хоче працювати в цій галузі, ніколи не прогодує свою сім'ю за 3200. Та ж держава змушує його широко відкривати свою кишеню і заплющувати очі на цю «безкоштовну» медицину.

Досі пацієнт особисто приймав рішення, і, зазвичай, середньостатистичний українець обирав найдешевший варіант. Адже не кожен може собі дозволити ефективніші ліки, кращі умови чи дорогу операцію. За новими правилами, лікар вам повідомлятиме, які суму за вас заплатить держава, а яку вам доведеться доплатити за єдиним для всіх тарифом, щоб отримати якісне й відповідне лікування. Реформатори обіцяють, що ніхто не змусить вас заплатити більше, адже система лікування буде доступна з будь-якого комп'ютера, і зловживати в лікарнях на відсутності препаратів або медобладнання ніхто не зможе.

Володимир Зуб Головний лікар міста Львова

До того ж і заробіток медичного персоналу має зрости. Також урядовці обіцяють, що плата за операції та дороговартісне лікування за рахунок значних обсягів буде набагато меншою, ніж та, яку українці кладуть зараз до кишені, і в цю суму входитиме вартість ліків.

Коли запрацює вся система, багато корупційних складових відпадуть самі по собі.

Єдине, що цікавить усіх, якими будуть ціни на всі ці послуги? Коли і хто їх встановлюватиме, і як часто вони зростатимуть чи, навпаки, знижуватимуться, цього реформатори поки що не розповідають. А ще є найбільш проблемні сфери – серцево-судинна та онкологія. Стосовно них команда У. Супрун лише наголошує: дороговартісне лікування – це завжди окремі програми. А тарифи обіцяють оприлюднити лише в середині 2018 року. І лише тоді, можливо, запрацює найбільш затребувана і найбільш очікувана для тисяч українців рятівна програма лікування.

pic Якщо вірити історії, то система лікування, яку пропонують українцям, уже 69 років успішно діє у Великій Британії, свого часу її перейняли в Іспанії, Бразилії і 10 років тому в Польщі. Півтора року цю модель, а потім закон доопрацьовувала Всесвітня організація охорони здоров'я разом з українськими фахівцями спеціально для нашої країни. Основною її тезою є те, що новостворена Національна служба здоров'я завдяки нашим податкам заплатить за лікування всіх однаково, незалежно від того, чи пацієнт є мільйонером чи пенсіонером. Тобто лікування для окремих каст не буде. У кожній поліклініці можна буде безкоштовно отримати все необхідне для первинного лікування.

Непоодинокими є випадки, коли ставалася ДТП чи інша неприємність, і людина потрапляла в реанімацію. І часто після приїзду родичів у дверях приймального відділення вже стояв лікар або медсестра зі списком препаратів, які треба придбати, і послуг, які треба оплатити. І коли ви думали, що це вже кінець, вони заводили вас у свої кабінети і тихо натякали, скільки коштує їхня робота. В.о. міністра МОЗУ обіцяє: так більше не буде. «Зелений» список покриватиме 100% послуг. А це невідкладна допомога, лікування 80% найпоширеніших звернень (первинна допомога) та паліативна допомога (для тих, хто йде з життя, і має це робити гідно).



pic У цей список входять послуги сімейного лікаря. Згідно з положеннями реформи це буде особистий лікар вашої родини. Його ви можете обрати самостійно, і після підписання контракту він має надавати допомогу щодо 80% звернень, які будуть БЕЗКОШТОВНИМИ.

До речі, у планах – після додаткового навчання передати на обслуговування сімейним лікарям і жінок зі здоровою вагітністю.

Зоряна Рибак Сімейний лікар



pic Є медицина невідкладних випадків і таких, що не загрожують життю, але в будь-якому разі допомогу надає лікар. Найменший список із трьох запропонованих МОЗом є власне «червоний», і в ньому зазначені послуги, які оплачує виключно пацієнт. І хоча цей перелік ще остаточно не сформований, уже відомо, що зуби українці тепер лікуватимуть офіційно ПЛАТНО. Не здивовані? Бо ви й так розраховуєтеся за кожну пломбу, видалення чи інші стоматологічні процедури. От тільки тепер платитимете за це в касу. І знову МОЗ обіцяє, що коштуватиме це значно менше, ніж досі. До речі, платною стоматологія буде лише для дорослих, дитяча залишається безкоштовною. От тільки вік дітей поки що не вказано. Безкоштовною буде також профілактична й екстрена стоматологія. А ось платним буде косметичне втручання (естетична хірургія).



pic Взагалі щороку у вересні цей список, як і інші, оновлюватимуть і доповнюватимуть. А поки що українці чекають вересня 2017, коли депутати Верховної Ради повернуться зі щорічних канікул, обдумають весь попередній рік і, можливо, нарешті проголосують за нову реформу, яка справді стосується КОЖНОГО. Реформатори обіцяють, медицина зміниться не тільки у містах, але у всіх населених пунктах України. Кожен розуміє, що перевантаженість міських клінік пов'язана із тим, що сільське населення приїздить лікуватися до міста, бо тут «якісніше». Нова реформа обіцяє виправити і цю ситуацію за принципом «як у місті». Єдиний момент, який досі ніде не озвучується, де мають взяти ці реформатори кваліфіковані кадри, якщо «несовісних ескулапів» доведеться звільняти? Як вони зацікавлять лікарів їхати працювати у село і як там правило «персонального лікаря» має функціонувати? Що ж до забезпечення сільських фельдшерських пунктів, то команда Супрун знову переконує, що НАСПРАВДІ гроші на якісні медикаменти та інструменти у держави є, а з новою реформою вони таки опиняться на своїх місцях.