Хрін належить до багаторічних рослин сімейства хрестоцвітних. У нього потужна коренева система, що гілкується, з великою кількістю сплячих бруньок. Кореневища хріну здатні проникати в ґрунт на глибину до 2 метрів. Сплячі бруньки здатні рушити в ріст практично з будь-якої глибини. Саме завдяки такій неймовірній живучості та потужній кореневій системі хрін став найстрашнішим бур'яном на ділянці.

Позбутися хріну на городі дуже важко, оскільки від найменшого корінця, що залишився в землі, рослина знову із блискавичною швидкістю розростається по всій ділянці. Якщо за хріном не доглядати, то рослина легко дичавіє і стає тим самим «злісним бур'яном».

Варто також сказати, що хрін досить морозотривкий, тіньовитривалий, може рости практично на будь-яких ґрунтах. Чому дичавіє хрін? В основному причиною цього явища виявляється недотримання основного правила догляду за рослиною: кореневища необхідно викопувати через 1-2 роки після посадки живців. Якщо хрін росте на одному місці довше, то його коріння стоншується, починає сильно гілкуватися, глибшає і важко видаляється із землі, а значить, позбутися хріну на городі стає практично неможливо.

Щоб одержувати гарний урожай хріну, потрібно вирощувати його на родючому ґрунті із глибоким орним шаром. На важкому, глинистому ґрунті коріння рослини сильно гілкується, стає твердим і гірким. На легкому ґрунті у коренів хріну знижується соковитість.

ПОСАДКА ХРІНУ

Саджають хрін відрізками кореневищ ранньою весною. При цьому підбирають кореневища товщиною 12-15 см і беруть відрізки по 20-25 см у довжину. Ці відрізки відокремлюють від центрального кореневища ще восени, під час збирання хріну. Зберігають їх у підвалі або будь-якому іншому прохолодному приміщенні, присипавши шаром землі товщиною близько 10 см.

Перед посадкою хріну, за 30-40 днів, необхідно винести живці на світло. Це робиться для пробудження сплячих бруньок. Живці поміщаються в тепле приміщення, середина живців прикривається від світла щільним матеріалом. На світлі залишається лише по 5 см кінцевих відрізків. Завдяки такому прийому ви не дасте хріну пустити багато бічного коріння. Якщо ж до моменту посадки бруньки в середині живців все-таки пустилися в ріст, їх потрібно видалити.

Щоб обмежити хрін, не дозволити йому розростися по всій ділянці, деякі садівники висаджують живці в спеціально підготовлені глибокі ящики, які й обмежують кореневу систему рослини. Так виходить виростити гарне коріння і не засмітити ділянку.

ВЛАСТИВОСТІ ХРІНУ В КУЛІНАРІЇ

Сьогодні мало яке застілля обходиться без хріну. Хрін не просто надає нашим стравам неповторний смак, але й приносить величезну користь організму. До його складу входить велика кількість ефірної гірчичної олії, вуглеводи, вітаміни, каротин, білки, лізоцим – бактерицидна речовина. Листя хріну можна використовувати при засолюванні. У їжу ж уживають тільки коріння рослини. Хрін підвищує апетит, виступає в якості жовчогінного засобу, допомагає при запаленні слизової рота, при ангіні, використовується в якості загальнозміцнювального засобу.

Джерело