Прогнозний курс гривні на кінець 2018 року у проекті держбюджету, підготовлений Кабміном, становить 30,1 грн/$1.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Середньорічний (на базі якого розраховували проект держбюджету) — 29,3 грн/$1. Чому буде дорожчати долар, в своєму блозі на НВ написав директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. «Мінфін» скоротив.

Прогноз Центру Разумкова: до Нового року курс становитиме 27 грн за долар, а на наступний рік – 29 грн, до 30 грн. Зараз така динаміка пов’язана з тим, що економіка залишається слабкою. Окрім того, якщо ми подивимось на темпи економічного зростання, то і на цей рік уряд ледь натягує 2%. Наступного хоче 3% зросту економіки, але й з цим показником є сумніви. У той час, як динаміка інших висхідних країн в середньому становить 4%.

Тобто економічна основа для зміцнення гривні дуже слабка. Крім того, поки що, хоч платіжний баланс нібито покращується, але все одно рахунок поточних операцій залишається дефіцитним. Так само дуже слабкий притік прямих іноземних інвестицій. Знову ж таки, добре, що уряд міркує про план Маршала абощо, що мало б залучити інвестиції в українську економіку. Але поки це переважно декларації та тези, аніж те, що підтримано реальними інструментами сприяння бізнесу, покращення фіскального, адміністративного середовища і решта.

Крім того, у 2018 році почнеться підвищення зовнішніх боргових ризиків. І особливо ризиковим у цьому плані є 2019 рік. Так, уряд зараз говорить про нове розміщення облігацій, але поки немає великої впевненості в тому, що це справді відбудеться у 2018 році. А отже знову притік таких капітальних інвестицій в українську економіку не є надто великим.

І якщо згадати, що в 2019 році у нас низка виборів, а передвиборча кампанія фактично починається вже зараз, зокрема, при обговоренні бюджету на наступний рік, у найближчі 1,5-2 роки ми входимо у високополітизовані ризики популістичних або відверто лобістських економічних ухвалень, які радше носитимуть політизований або популістський характер. А це також є чинник, який підштовхує гривню до слабкості.

Про це повідомляє Мінфін