2 жінок стали жертвами сексуального рабства в Італії та Чехії. Одного чоловіка використали у збройних конфліктах, ще у однієї жінки були вилучені органи. Трудової експлуатації зазнали 4 чоловіків, з них троє у дитячому віці.

Нині цими людьми опікуються фахівці Рівне нського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та представники ГО «Центр «Чайка».

Про це під час круглого столу щодо торгівлі людьми повідомив керівник департаменту соціального захисту населення Рівне нської ОДА Олексій Шамак.

Участь у заході взяли представники моніторингової місії з числа представників Мінсоцполітики, Нацполіції, Міносвіти, проектів ОБСЄ в Україні, Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні.

За словами начальника відділу Департаменту боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми Нацполіції України Олега Рикуна, таких осіб в області може бути значно більше, адже виявити цей злочин складно.

По-перше, самі ж потерпілі часто навіть не розуміють, що стали жертвою саме торгівлі людьми. По-друге, далеко не кожна жертва сексуальної експлуатації готова піти до поліції.

Ці злочини залишаються досить складними не тільки під час слідства, але й на етапі виявлення жертв.

«Сьогодні такі злочини стали прихованими і 90% вербувальників перейшли в Інтернет. Як правило, це групи в соцмережах. До того ж оголошення про працевлаштування за кордоном можна знайти на будь-якому сайті про роботу, а промоніторити усі нереально. Є випадки, коли жертви фізично не бачилися з вербувальниками», - зазначив Олег Рикун.

Найчастіше жертвами торговців живим товаром стають люди у складному стані. Вербувальники розповідають про високі зарплати і людина вірить у те, що за кілька місяців роботи закордоном вона зможе вирішити свої матеріальні проблеми. Тим часом, торгівля людьми за прибутковістю посідає третє місце у світі після торгівлі наркотиками і зброєю.

Присутня на заході представниця Мінсоцполітики Віра Мартинюк розповіла, що Україна останні чотири роки, згідно зі звітом щодо торгівлі людьми Держдепартаменту США, перебувала в контрольному списку другої групи, тобто це країни, які не докладають достатньо зусиль для вирішення проблеми.

«Тому в Україні активізували роботу у цьому напрямку, між правоохоронними органами, владою та громадськістю налагоджена ефективна співпраця, проведено декілька освітніх компаній. Це дозволило нашій країні залишити контрольний список і перейти у другу групу та бути серед країн, які докладають зусиль для боротьби з торгівлею людьми», - відзначила Віра Мартинюк.

Зокрема, на Рівне нщині проводять групові заняття з молоддю, організовують просвітницькі компанії, до цієї роботи планують залучати і вчителів для систематичної роботи з дітьми.

Повідомляє Рівне нська ОДА.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv