Під час відлиги є великий ризик, що оголиться земля в прикореневій зоні рослини. Особливо, якщо піде липкий сніг або навіть крижаний дощ. У теплі зими на ділянках, які прогріваються сонцем, рослини можуть вирішити, що настала весна, і в них почнеться активний сокорух. Різке зниження температури, яке йде слідом за відлигою, сильно нашкодить рослинам, що прокинулися.

ЯКІ ЗАВДАННЯ ВИРІШУЄ УКРИВНИЙ МАТЕРІАЛ?

- берегти самі рослини від різких перепадів температур, а кореневу систему від глибокого промерзання ґрунту;

- захищати хвойні або вічнозелені від зайвого випару та вітрів, що висушують;

- затримувати сніг;

- притіняти від палючих променів сонця ранньою весною.

Для цього укривний матеріал має бути пухким, водо- і повітропроникним.

ЧИМ ЗВИЧАЙНО ВКРИВАЮТЬ РОСЛИНИ ВОСЕНИ?

1. Лапник. Більшість садівників віддають перевагу саме йому, і дійсно, за формальними критеріями лапник відмінно підходить. Але його буває складно дістати й разом з ним на ділянку можна занести хвороби та шкідників.

2. Опад. Для вкриття прикореневої зони рослин можна використовувати опале листя. Однак не всяке — листя деяких деревних створюють занадто щільний шар при перегниванні, а також у них люблять селитися миші.

3. Компост. Багаторічні рослини під зиму радять підсапувати, але робити це потрібно не садовою землею, а компостом, який має пухку структуру, не злежується в щільну грудку, і навесні його легше відгребти від прикореневої зони, не ушкоджуючи при цьому пагони, що прокинулися. Потім залишиться лише рівномірно розподілити компост між посадками, де він послужить відмінним добривом.

УКРИВНИЙ МАТЕРІАЛ

Не думайте, що ви купите рулон і обмотаєте ним усі туї на ділянці. Укривним матеріалом треба користуватися вірно. Насамперед, він не працює без каркаса: міцного, стійкого, який не прогнеться під вагою снігу і не буде знесений сильними поривами вітру. Мокрий зледенілий матеріал при зіткненні з рослиною може нанести більше шкоди, чим користі.

Під дугами й куренями температура знижується не так стрімко, як у навколишньому повітрі, але все-таки укривний матеріал не призначений для збереження тепла в сильні морози. А тому що сніг під нього не потрапляє, то ґрунт усередині вкриття залишається голим. Тому такі спорудження краще застосовувати в комплексі з підгортанням або з укриттям прикореневої зони рослин мульчуючими матеріалами.

ЯКІ РОСЛИНИ БІЛЬШЕ ІНШИХ РИЗИКУЮТЬ УЗИМКУ?

Отже, ви переконалися, що восени все зробили правильно. Якщо ні — ніколи не пізно вкрити рослини. Переходимо до зимових робіт. Які рослини страждають більше за інших?

1. Молоді посадки. Навіть якщо дерева й кущі були висаджені навесні з контейнерів, протягом літа вони могли зазнавати нестачу вологи та живлення через недостатньо розвинену кореневу систему. Також їхнє коріння не занадто розрослося вглиб і не може забезпечити рослині нормальну зимівлю.

2. Вічнозелені та хвойні рослини — узимку вони продовжують випаровувати вологу через пори листя і хвої, а виходить, їхнє коріння має поставляти достатню її кількість, що неможливо при глибокому промерзанні ґрунту навколо стовбура.

3. Умовно зимуючі рослини. Критерії їхньої зимостійкості можуть не збігатися з умовами вашого саду на один-два пункти, хоча вони досить спокійно переносять теплі зими. Але в особливо суворі морози вони просто не виживуть без належного вкриття.

ЩО ВАЖЛИВО ЗРОБИТИ ДЛЯ РОСЛИН УЗИМКУ?

Після відлиги та снігопаду, особливо при заморозках, що насуваються, виберіться в сад (якщо у вас є така можливість) і присипте снігом перераховані рослини. Також перевірте вкриття, зроблені восени для інших рослин, — підправте укривний матеріал при необхідності. Якщо це неможливо з якихось причин, накидайте снігу й на них.

ЯКИЙ СНІГ?

Сніг, як і будь-який інший матеріал для вкриття, має бути пухким. Занадто щільний шар снігу не дасть рослинам вільно дихати й може послужити причиною їх випрівання, а при наступних морозах перетвориться на крижану кірку. Тому сніг, що тільки-но випав, не згрібаємо, а змітаємо в потрібному нам напрямку, а злежалий зрізуємо шарами лопатою, намагаючись не порушувати його структуру. Єдине місце, де слід ущільнити і притоптати сніг, це навколо стовбурів плодових дерев, тому що миші часто роблять ходи в пухкому снігу й обгризають кору рослини. Дорослому дереву таке ущільнення не ушкодить, адже його коріння давно вийшло за межі пристовбурного кола.

Звідки брати сніг:

- з доріжок;

- з вимощення навколо будинку та з різних мощень у саду;

- з даху гаража або лазні.

Доріжки в саду не слід скребти дочиста. Вільна від снігу доріжка промерзає значно глибше, а разом з нею промерзає ґрунт навколо. Рослини, посаджені уздовж доріжок, постраждають більшою мірою. Тонкий шар снігу на доріжці краще ущільнити з метою безпеки ходіння і для більшого збереження покриття.

Кращий час для роботи зі снігом, як не дивно, снігопад. Сніг, що тільки-но випав, легший, його просто розподілити по саду. А сніг, що продовжує падати, сховає ваші сліди.

БАГАТО СНІГУ — ТЕЖ ПОГАНО

Після рясних тривалих снігопадів перед садівником встає зворотне завдання. Мокрий липкий сніг може принести в сад чимало лиха: під його вагою ламаються гілки дерев, особливо в безвітряну погоду. Його необхідно акуратно струшувати (не збивати, а саме струшувати) із крон дерев і кущів, намагаючись не ушкодити кору гілок. Якщо ж у вас немає можливості потрапити в сад у зимовий період, для таких випадків подумайте про рослини заздалегідь. Крони деяких хвойних, наприклад, ялівців і туй, слід не занадто туго обв'язати шпагатом. Під гілки дерев, що відходять під великим кутом від стовбура, підставити опори з кілків і рогатин.

ПОРАДА

Зверніть увагу на дерева й кущі з широкими щільними кронами та на злаки з об'ємними суцвіттями. Часто сніг лягає на них зверху пишними шапками, а до землі попросту не долітає. Під такими рослинами утворюються прогалини невкритої землі. Подбайте, щоб сніг потрапив і туди.

Джерело