На сьогодні основним забруднювачем атмосферного повітря є автотранспорт. З кожним роком кількість автотранспортних засобів зростає, що в свою чергу призводить до збільшення забруднення атмосферного повітря, як наслідок – негативний вплив на стан здоров’я населення.

З метою вивчення стану забруднення атмосферного повітря в м. Рівне та області протягом 2017 року фахівцями Державної установи «Рівне нський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводились дослідження максимально разових та середньодобових концентрацій хімічних речовин в атмосферному повітрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У яких містах на Рівне нщині найвищий рівень шуму?

Досліджено 788 проб атмосферного повітря, у 37 пробах виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) хімічних речовин (4,7%), що на рівні попередніх 3-х років.

У 2,6% виявлено перевищення максимально разових концентрацій хімічних речовин. При дослідженні середньодобових концентрацій 20 проб (16%) із 124 досліджених перевищували середньодобові ГДК.

Перевищення максимально разових та середньодобових концентрацій хімічних речовин фіксувались за вмістом формальдегіду, фенолу, сірчистого ангідриду, діоксиду азоту та пилу.

В м.Костопіль виявлялись проби з перевищенням ГДК за вмістом формальдегіду (1,1-2,3 ГДК) та сірчистого ангідриду (1,5-3,3 ГДК);

в м.Березне – перевищення максимально разових ГДК по сірчистому ангідриду (1,2ГДК)

в смт Гоща мало місце перевищення середньодобової концентрації за вмістом формальдегіду (2,3 ГДК);

в м.Сарни – перевищення середньодобових концентрацій за вмістом сірчистого ангідриду (1,8-2,4ГДК), формальдегіду (1,2-1,4 ГДК), пилу (2,3 ГДК) та діоксиду азоту (1,5 ГДК);

в с.Маслянка Млинівського районну – перевищення максимально разових концентрацій пилу (1,3 ГДК).

Таким чином, за результатами лабораторних досліджень найбільш забрудненим є атмосферне повітря у містах Рівне , Костопіль і Сарни. Досягнення рівня нормативного озеленення, оптимізація руху транспортних потоків та екологізація підприємств-забруднювачів може значно покращити ситуацію із забруднення цих населених пунктів.

Точки, де проводились вимірювання та значення приземних концентрацій забруднюючих речовин наведені в інтерактивній карті

Повідомляє Державна установа "Рівне нський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv