Якісні медичні послуги та мотивація лікарів – головне для сільської медицини первинного рівня.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час наради з лікарями та головами ОТГ Рівне нщини.

«Якщо ми хочемо, щоб наші лікарі не виїжджали закордон, то маємо їм показати зміни в країні, - зазначив Геннадій Зубко. – Жителям громад точно потрібна якісна первинна медицина у сільській місцевості. І її точно готові надавати сільські лікарі! Але їм потрібні: сучасні амбулаторії, житло, транспорт і гідна зарплата. Всі ці питання вирішує ініціатива Президента України щодо доступності та якості медпослуг на селі».

На його думку, законопроект 7117 здатний сформувати дієву модель медицини первинного рівня.

Насамперед через формування мережі сільських медзакладів і впровадження системи мотивації для лікарів. Важливий напрямок – впровадження телемедицини, за допомогою якої лікар сільської амбулаторії зможе в режимі on-line отримати консультацію в медичному закладі вищого рівня.

«Маємо чітке бачення розвитку первинки, є методика формування амбулаторних дільниць, кошти є – тож маємо спільно й швидко рухатись», - звернувся до присутніх урядовець.

Державою передбачено 4 мільярди гривень на оновлення сільської медицини. Для Рівне нщини на будівництво нових амбулаторій, реконструкцію та капітальний ремонт існуючих, на придбання автотранспорту та інші потреби виділено 186 мільйонів гривень.

Як розповіла заступниця голови Рівне нської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко, обласна медична рада реформ підготувала Мінрегіону пропозиції щодо вдосконалення формування мережі надання первинної меддопомоги. Навіть розробили варіанти моделей на рівні району та ОТГ.

«Ініціатива Президента для Рівне нщини – ідеальний варіант. Адже на території області проживає майже 53% сільського населення. У нас формування медичної мережі буде йти паралельно з децентралізацією. Зокрема, ми будемо зважати на бажання кожної громади мати Центр надання медичної первинної допомоги. До того ж максимально враховуємо і теперішню мережу закладів та надання послуг екстреної допомоги», - розповіла Світлана Богатирчук-Кривко.

Також, за її словами, варто врахувати й те, що в області активно впроваджується проект Світового Банку, де 64% коштів саме йде на сільську медичну допомогу.

Про це поповідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.