Прийнято вважати, що під час відпустки по догляду за дитиною у жінки зв'язані руки. Однак чимало мешканок Молдови впевнено спростовують це помилка. Поряд з вихованням дітей вони намагаються зайняти себе якою-небудь захопливою справою, незалежно від того, приносить вона прибуток чи ні. Як мами в декреті відкривають власну справу у Молдові - читайте у матеріалі наших партнерів у рамках проекту "Україна плюс" від ГО "Інтерньюз Україна"

Багато мам перетворюють хобі в бізнес, і це стає для них ідеальною формулою для самореалізації під час декретної відпустки. Фахівці стверджують, що бізнес, заснований на хобі, має всі шанси на успіх, особливо якщо не спокушатися, що твоє захоплення почне приносити мільйонні доходи.

25-річна Валерія Архип ось уже три роки є і директором, і єдиним співробітником власного підприємства. Вона виготовляє і продає так звані бонбоньєрки - мініатюрні сувеніри, які прийнято дарувати на пам'ять гостям під час урочистих заходів. Ті, що виходять з-під рук Валерії, являють собою баночки з медом, декоровані тим чи іншим чином в залежності від побажань клієнта.

Молдавський мед в імпортних баночках

«Вперше я побачила такі декоративні вироби, коли вчилася в Румунії за студентською програмою Erasmus. Вони мені дуже сподобалися, і я теж навчилася їх майструвати. Головний інгредієнт - це мед, який мені присилає батько зі своєї пасіки в селі Садова, району Келераш. Частина фурнітури я купую в Кишинеу, частина замовляю по інтернету, а баночки здобуваю в декількох країнах Європи ».

Свій бізнес вона просуває за допомогою інтернету, а більша частина її клієнтів - наші співвітчизники, які живуть за кордоном. Десятки витончено декорованих «солодких» сувенірів були замовлені молдаванами, що живуть в Італії, Іспанії, Ірландії, США, Канаді, Франції, Румунії, Данії, Норвегії та інших країнах. Найбільше замовлень у неї навесні, влітку і восени - в сезон весіль і хрестин. «Я жартома кажу, що у мене сезонна робота, як в сільському господарстві, тому що взимку і в пост люди рідше влаштовують урочистості», каже Валерія.

Валерія Архип виготовляє подарункові сувеніри для гостей на урочистостях і продає їх за допомогою інтернету. «У цьому сезоні модний триколор - молдавани, які живуть за кордоном, часто просять прикрасити баночки з медом трибарвними червоно-жовто-синіми стрічками. Нещодавно я відіслала сто банок до Франції, а зараз працюю над схожим замовленням, який відправиться на хрестини в Італію ».

Ось уже протягом семи місяців Валерія поєднує підприємницьку діяльність з обов'язками мами. «Працюю я в основному ночами, коли малюк спить». Вона планує пробути в декретній відпустці ще протягом одного-двох років, і за цей час потрібно буде визначитися з подальшою долею свого маленького бізнесу. І якщо молода мама вирішить продовжити розпочату справу, то їй хотілося б збільшити виробництво, щоб розширити асортимент своїх виробів.

Відео: Валерія Архип, молода мама з Кишинеу, розповідає, як вона відкрила власну справу.

«Необхідно постійно перебувати в пошуку. Потрібно проявляти творче мислення, винахідливість, докладати масу зусиль, тому що молдавани завжди хочуть отримати щось нове, особливе, чого до них не було ні у кого ».

Під час декретної відпустки Валерія встигає не тільки займатися бізнесом, а й продовжує навчання. Вона вчиться на філологічному факультеті, отримала ступінь магістра за спеціальністю «комунікаційний менеджмент», а зараз готується стати юристом.

Наталя Настас - ще одна молода мама, яка заснувала свою справу рік тому, також під час відпустки по догляду за дитиною. Вона дизайнер інтер'єру, виготовляє на замовлення ковдри, постільну білизну, скатертини, рушники - все ці вироби прикрашені оригінальною вишивкою і виконані виключно з натуральних тканин. Нам вдалося поспілкуватися з Наталею по дорозі до замовниці, якої вона відвозила набір постільної білизни, а вже на наступний день їй потрібно було їхати в Ясси, де молода мама готувалася прийняти участь в конкурсі на отримання грантів для розвитку бізнесу.



pic

Бізнес молодої мами з Кишинеу Наталії Настас росте одночасно з її малюком.

«Я сказала собі, що якщо мені вдалося дати життя здоровій дитині, тоді не важко буде досягти успіху і в усьому іншому».

«Почати свою справу не так вже й складно, це навіть не вимагає особливих витрат, як в моєму випадку. Я вклала найбільше 500 євро. Спочатку потрібно перебороти страх і невпевненість, які неминуче присутні. Тебе мучать сумніви: чи сподобається твоя робота людям, чи зможеш ти пробитися на ринок, який дохід тобі це принесе і т.п. Після народження дочки я сказала собі, що якщо мені вдалося дати життя здоровій дитині, тоді не складе ніяких труднощів досягти успіху і в усьому іншому!»

Марку, під якою вона реалізує продукцію свого невеликого бізнесу, Наталя назвала іменем доньки. Вона робить ескізи майбутніх виробів на вибір клієнта, після чого замовляє їх пошиття в одному з приміських ательє, з яким у неї укладений контракт. Наталія хотіла б відкрити власне ательє, але здійснити цю мрію вона сподівається після отримання грошового гранту в одному з конкурсів, що проводяться в Республіці Молдова та Румунії.

«Жінки нарівні з чоловіками в змозі створити свій бізнес, набрати команду, виплачувати зарплати...»

«Я ретельно обдумала ідею створення такого бізнесу, який з часом можна буде поступово розвивати і який можна буде залишити після себе. Запускаючи проект, я підшукувала найдоступніші рекламні засоби, які тільки були на той момент, створила логотип, уклала піврічний контракт з місцевим телеканалом, що виявилося дуже ефективним кроком. Потім я дізналася про можливість отримати грант на розвиток бізнесу, і в даний час ми готуємо заявку на участь в конкурсі».

На роботу вона поки ще нікого не наймає. З бізнесом вони справляються удвох з чоловіком.

«Я закликаю жінок здійснювати свої мрії, організувати власну справу, яке буде сприяти, в тому числі, і вашому саморозвитку. Як правило, жінки повністю присвячують себе вихованню дітей, в той час як їхні чоловіки стають успішними бізнесменами. Виросли діти їдуть вчитися за кордон або починають самостійне життя, а жінки, досягнувши певного віку, ніби йдуть в тінь. І ось тому я закликаю їх слідувати своїй мрії і займатися власним розвитком. Жінки нарівні з чоловіками вміють створити свій бізнес, сколотити команду, виплачувати зарплати і так далі. Я вважаю, що не потрібно комусь доводити або демонструвати рівність між чоловіками і жінками. Треба просто працювати».

«Якщо ти вибираєш заняття до душі і не розраховуєш на мільйонні доходи, твоє хобі може стати бізнесом і принести тобі як моральне, так і матеріальне задоволення»

Родіка Гарштя, гендерний експерт в питаннях особистісного розвитку, впевнена, що бізнес, заснований на хобі, має більше шансів на успіх - в основному завдяки тому факту, що такі підприємці не ставлять собі за мету казкове збагачення.

Родіка Гарштя, гендерний експерт в області особистісного розвитку, каже, що кожна жінка здатна побудувати бізнес на своєму хобі

«Наведу приклад знаменитої Коко Шанель, яка перетворила своє захоплення в грандіозний бізнес. Але це одиничний випадок, скоріше, виняток. Все ж, відкриваючи свою справу на основі хобі, необхідно проаналізувати економічні аспекти, тобто вивчити ринок: попит, просування, співвідношення витрат і вартості і т.д. Тут потрібно враховувати масу різних моментів. Якщо ти вибираєш собі заняття до душі, якщо не претендуєш на колосальні мільйонні доходи, то це хобі може перетворитися в бізнес, який принесе тобі не тільки моральне, а й матеріальне задоволення ».

У північних районах країни кожне друге підприємство було відкрито жінкою

Тетяна Пуга, президент Асоціації ділових жінок міста Бєльці, стверджує, що все більше жінок в Молдові вирішують зайнятися підприємництвом під час відпустки по догляду за дитиною, або ж приходять до такої ідеї, розчарувавшись у своїй професії.



pic

За її словами, в північному регіоні країни жінки становлять понад 60% від загального числа підприємців, віддаючи перевагу, в основному, таким галузям, як легка і харчова промисловість, освітні послуги або інформаційні технології:

«Більшість жінок наважуються відкрити свій бізнес, коли в їхньому житті складається будь-яка складна ситуація, наприклад, коли дитина готується вступити в школу або в дитсадок, а мамі не вдається підлаштуватися під новий графік, або її щось не влаштовує на основній роботі . І все ж в більшості випадків це відбувається, коли жінки хочуть домогтися фінансової незалежності».

Згідно зі статистикою, найчастіше жінки домагаються успіху в якості керівників малих підприємств. Таким чином, кожна третя жінка, котра відкрила свій бізнес, управляє малим підприємством, в той час як кожна четверта очолює середнє підприємство. Поряд з цим 18% жінок керують підприємствами, колектив яких налічує понад 100 співробітників.

Текст, фото, відео: Інформаційне агентство "New Project Media"