На Рівненщині було проведено моніторинг суддів міста та області. Декларації 149 суддів проаналізувала громадська організація «Антикорупційний моніторинг».

Зараз проведено тільки перший етап перевірки – аналіз поданих декларацій за 5 критеріями. Це кількість задекларованих будинків, земельних ділянок, транспорту, рахунку у банках та річного доходу. Загалом буде порівняно реальний спосіб життя і поданні декларацій правоохоронців та суддів Рівне нської області.

Найбільше заможних суддів у господарському суді Рівне нської області та апеляційному господарському суді. Натомість районні судді статками не розбалувані. Багато суддів мають кредитні договори і позики.

За результатами моніторингу Олег Василевич суддя острозького районного суду Рівне нської області та його родина має найбільше будинків та іншої нерухомості. Найбільше земельних ділянок має суддя Демидівського районного суду - Таміла Феха. Суддя Рівне нського апеляційного господарського суду, Ірина Павлюк найбільше накопичила за рік. На її банківському рахунку 8,3 мільйонів. Вадим Торчинюк , голова Господарського суду Рівне нської області вніс у свої декларацію аж вісім автомобілей.

Можна зробити висновок, що власниками багатьох квартир, земельних ділянок і дорогих авто більшість є головами суддів та судді обласних судів.

Первинний аналіз декларацій усіх суддів Рівне нської області громадська організація проводила у листопаді 2017 року. Бралися до уваги 14 показників. Завдяки цим маркерам вдалося виявити тих представників Феміди, реальний та задекларований спосіб життя яких потребує детальної перевірки.

- Про статки суддів ходить чимало чуток та домислів. Втім, раніше ніхто не робив реальну аналітичну картину офіційних статків представників Феміди. Тому під час дослідження електронних декларацій всіх суддів в Рівне нській області нам самим було цікаво, якими будуть результати – бідують судді чи «жирують»… Як виявилось, за рівнем статків рівняти всіх суддів під одну гребінку точно не варто. Адже чимало суддів та їхні родини не мають високих доходів, елітної нерухомості, дорогих авто. В той же час є каста суддів, добробут яких не викликає сумнівів. За рівнем статків вони легко можуть дати фору представникам середнього бізнесу, - розповів виконавчий директор організації Антикорупційний моніторинг Юрій Дюг.

Декларації суддів, які найбільше викликають сумніви, де є безліч неточностей будуть відправлені на перевірку до НЗК.