На Рівненській АЕС відбулись урочистості з нагоди завершення будівництва і початку проведення комплексних випробувань комплексу з переробки радіоактивних відходів. Це перша установа на діючих атомних електростанціях України.

Реалізація проекту з будівництва комплексу розпочалася на Рівне нській АЕС ще в 2005 році.



pic

Комплекс складається з семи установок, які дозволять переробляти відходи, що утворюються не лише у процесі експлуатації енергоблоків, а й під час зняття їх з експлуатації. Відходи будуть проходити такі етапи, як вилучення, сортування, суперпресування та вимірування активності. Кінцевий продукт, який пройде всі ці установки, буде готовий до довготривалого зберігання і захоронення.

Усе обладнання перевірили. Залишилось випробування допоміжних систем: спецканалізації, вентиляції, пожежогасіння, зв’язку та відеонагляду.



pic Введення в дію комплексу забезпечить збереження навколишнього середовища та підвищення екологічності атомної електростанції.

Павло Павлишин, генеральний директор ВП “Рівне нська АЕС” розповів детальніше про комплекс:

«Рівне нська атомна станція (та й всі станції) захороняє відходи, а вони мають бути й вони є, бо без цього не можемо експлуатувати атомну станцію,в спеціальних приміщеннях з обладнанням. Цей комплекс дає нам компонувати, знезаражувати, дезактивувати. Ми навпаки боремося за екологічність. Комплекс знижує ризики, знижує забруднення».

Наразі проводиться перший етап випробувань на імітаторах радіоактивних відходів. А вже з 1 березня 2018 року планується приступити до другого етапу комплексних випробувань, які проводитимуться з реальними радіоактивними відходами. Успішне завершення цих «гарячих» випробувань дасть старт експлуатації першого комплексу з переробки радіоктивних відходів.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv