Кілька днів поспіль дільничні офіцери поліції виїжджають на місця продажу ялинок і перевіряють наявність відповідних чіпів та штрих-кодів на хвойних. Без них продавати «новорічні» дерева заборонено.

Поліцейські спільно із працівниками держлісгоспів у складі мобільних груп перевіряють підприємців, які здійснюють продаж хвойних дерев, автомобілі, які їх перевозять, і в разі відсутності маркувань притягують порушників до відповідальності.

Дивіться також: Скільки коштує легальна ялинка на Рівне нщині ? [ВІДЕО]

Аби приховати сліди злочину, продавці часто вдаються до хитрощів, маючи кілька чіпів на хвойних «на показ», а громадянам продають немарковані дерева. Тому від свідомості та пильності покупця залежить попит на продаж незаконно зрубаних дерев. Правоохоронці закликають громадян не порушувати правила торгівлі хвойними деревами, а покупців вимагати, аби на ялинці був присутній штрих-код.

Перевірити походження ялинки можна на офіційному сайті Державного агентства лісових ресурсів.

За незаконну порубку лісових культур та молодняка правоохоронці складають адміністративні матеріали за статтею 65 КУпАП. Санкція статті передбачає штраф у розмірі від семи до дванадцяти неоподаткованих доходів громадян. За порушення правил торгівлі на ринках, передбаченого статтею 159 КУпАП, на посадових осіб накладається штраф у розмірі від трьох до семи неоподаткованих мінімумів громадян. Однак шкода довкіллю від такої протиправної діяльності в рази більша.

Повідомляє відділ комунікації поліції у Рівне нській області.