Святий Великий піст 2018 – найдовший і найсуворіший у всьому календарі православних постів. Великий піст 2018 року починається 19 лютого і триватиме до 7 квітня. А вже 8 квітня 2018 року всі ми відзначатимемо – свято Великодня.

Традиції Великого посту

У Великого посту чотири періоди і триває він 48 днів:

- перші 40 днів – Чотиридесятниця;

- Лазарева субота – 6 субота посту;

- Вхід Господній в Єрусалим – 6 неділя посту (Вербна неділя);

- Страсна седмиця (Страсний тиждень). Останнім тижнем Великого посту є Страсна Седмиця. Дні Страсної седмиці називають Великими: наприклад, Великий понеділок, Велика п'ятниця і так всі дні.

Великодній піст передбачає повну відмову від їжі тваринного походження: яєць, молока, кисломолочних продуктів, м'яса, риби, ікри, морепродуктів. У той же час, сироїдіння і рослинна їжа в піст можна, тому доведеться згадати пісні рецепти. На час Великого посту слід відмовитися і від алкоголю. Винятком є тільки вино, яке можна пити по суботах і неділях.

Пісні страви на кожен день Великого посту

Якщо говорити про загальні правила харчування, то варто підкреслити, що у кожен з днів тижня Великого посту перед Великоднем можна їсти пісну їжу з таких продуктів харчування на кожен день:

Понеділок:

сирі овочі і фрукти, хліб, вода.

Вівторок:

приготована їжа без олії рослинного походження.

Середа:

сирі овочі і фрукти, хліб, вода.

Четвер:

приготована їжа без олії рослинного походження.

П'ятниця:

сирі овочі і фрукти, хліб, вода.

Субота і неділя:

приготована їжа рослинного походження з олією.

В день Благовіщення Пресвятої Богородиці 7 квітня 2018 року, Лазареву суботу 31 березня 2018 року, Вербну неділю 25 березня 2018 року можна їсти рибу. А в Страсну п'ятницю 6 квітня не можна нічого їсти до моменту, коли винесуть плащаницю Христа під час служби в церкві.

Що не можна робити у Великий піст

Піст – це час духовного очищення. Тому під час посту необхідно дотримуватися і певної поведінки: не можна вживати алкогольні напої, максимально обмежте розважальні заходи, а також світські виходи в світ, під час Великого посту не можна вінчатися, на час посту рекомендується подружня стриманість, постарайтеся за цей час уникати дратівливості, образ, злості і засудження.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Забобони: Чи можна показувати дитину до 40 днів або хрестин

Обручки: прикмети, які запрограмують щасливе сімейне життя