Підйом криптовалют у 2017 році призвів до численних гарячих дискусій та найрізноманітніших прогнозів щодо того, що може статися з ними та людьми, які долучилися до торгівлі ними.

Для багатьох таке заняття зарекомендувало себе як чудове альтернативне джерело доходу, а деякі досі не можуть розібратися в цьому явищі. Кваліфіковані торговці біткоїнами стверджують, що все, що потрібно, - це стратегія та навички критичного мислення, подібні до тих, що застосовуються в покері, оскільки обидві діяльності вимагають навичок та вмінь точно розрахувати свої можливі шанси на успіх або невдачу, а також розуміти варіативність та вміти прогнозувати свої дії та дії інших. Насправді, саме професійні гравці в покер були одними з перших, хто користувався біткоїнами. Проте, до недавна виграші в такій валюті так і залишалися на їх електронних рахунках.

Існує чимало прогнозів щодо того, що чекає на біткоїн та іншу криптовалюту в майбутньому та її вплив на економіку світу. І, звичайно серед них є й негативні. Так, дослідники з одного з найбільших міжнародних банків опублікували доповідь, в якій повідомили про свою заклопотаність впливом біткоін на стан економіки в світі.

Згідно з результатами дослідження, це так звана бульбашка, яка може будь-коли луснути та негативно вплинути на світову економіку. До найбільш вразливих до такого варіанту розвитку подій країн належать країни, що розвиваються, серед яких і Україна, яка займає там п’яте місце.

До недоліків біткоїн дослідники відносять наступне:

волатильність, яка не дає біткоїну стати накопичувальним інструментом або використовувати його для проведення транзакцій;

добуття біткоїну вимагає надзвичайно великого використання енергії;

недоліки в кібербезпеці та можливості проникнення в блокчейн;

збільшення частки тіньового сектору економіки;

недосконалий дизайн.

Дослідники передбачають, що найближчим часом інші види криптовалюти заберуть перевагу у біткоїн на ринку і стануть надійнішою альтернативою. Спеціалісти не берутся точно прогнозувати, коли біткоїн розвалиться. В той же час вони передбачають, що уряди країн світу можуть прискорити цей процес. Саме причини, перераховані вище можуть посприяти тому, що держави почнуть забороняти біткоїн.

Беручи до уваги перечислені в дослідженні висновки та попередній досвід, вчені стверджують, що чим довше ця ілюзія валюти проіснує, тим гіршим та небезпечнішим буде ефект від її краху. Аналітики також наголосили що найбільше від провалу біткоїн постраждають країни, що розвиваються, в тому числі Україна.

В результаті краху біткоїн знеціниться, а всі крипто-багатства, акумульовані в тій чи іншій країні автоматично знищаться. Визначивши відсоткову ринкову частку біткоїн до значення ВВП та прийняти ціну біткоїн за нуль, можна визначити серйозність негативних наслідків у конкретній країні. До п’ятірки країн, що найбільше постраждають від падіння біткоїн належать Росія (на першому місці з 5% часткою біткоїн у ВВП), Нова Зеландія (друге місце), Нігерія (третє), Україна (четверте – 2.5% у ВВП). В США, наприклад, на біткоїн приходиться всього 0.17%.

У різних країнах існують різні думки щодо цього, деякі країни оголосили біткоїн незаконними, а в багатьох країнах немає політики чи намірів його регулювати. Багатьом урядам може не сподобатися ідея нездатності відслідковувати ідентифікацію, пов'язану з транзакціями. Так, існує багато причин, через які уряд може протистояти використанню біткоїн.

В той час як багато банків не визнають біткоїн, вони все таки рекомендують клієнтам інвестувати в блокчейн, що є технологією, яка вперше була розроблена для підтримки мережі біткоїн. Очікується, що блокчейн зможе згенерувати від 300 до 400 мільярдів доларів світової економічної вартості до 2027 року.

В будь-якому випадку, ігнорувати явище біткоїну зараз не береться ніхто, тим самим визнаючи, що це більше ніж просто модне захоплення.