Про процедуру отримання посвідчення водія у 2018 році.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Згідно з чинним законодавством України, а саме відповідно до постанови КМУ №340 від 08.05.1993 року, право керування транспортними засобами надається особам, що мають національне посвідчення водія України на транспортний засіб відповідної категорії.

Детальніше щодо процедури отримання посвідчення водія у 2018 році консультують фахівці системи безоплатної правової допомоги Рівне нщини у рамках національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

У більшості випадків отримання водійських прав відбувається в чотири етапи:

– навчання в автошколі;

– проходження медичного огляду;

– складання іспитів у територіальному сервісному центрі МВС;

– отримання посвідчення водія.

Навчання в автошколі в основному триває упродовж 2,5-3 місяців. Перед тим, як йти в автошколу, важливо запам’ятати інформацію, що, незважаючи на проходження навчання, на момент складання іспитів в територіальному сервісному центрі МВС, необхідно досягти:

– 16 років – для категорій A, А1;

– 18 років – для категорій B, В1, C, С1;

– 19 років – для категорій BE, C1E, СЕ;

– 21 року – для категорій D1, D, D1E, DE, Т.

Відповідно до постанови КМУ №487 від 20.05.2009 року «Про порядок підготовки, перепідготовки водіїв ТЗ», після закінчення навчання в автошколі є обов’язковою здача внутрішніх іспитів, за результатами яких видається свідоцтво про завершення проходження підготовки водіїв транспортних засобів.

Після успішного проходження процедури медичного огляду кандидат допускається до здачі іспитів у територіальному сервісному центрі МВС України. Медична довідка, видана з зазначенням хвороби згідно з «Переліком захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами», є підставою для відмови в отриманні посвідчення водія.

Іспит для отримання посвідчення водія складається з двох частин: теоретичної та практичної. Теоретична частина містить 20 питань, на які відводиться 20 хвилин. Якщо відведеного часу вам не вистачило або ви зробили більше 2-х помилок, іспит провалено та не отримано допуску до практичної частини. Кількість спроб на перескладання теоретичної частини є необмеженою, на практичну відводиться лише 3 спроби.

Оскільки прив’язка до реєстрації місця проживання станом на 2018 рік скасована, ви можете складати іспити в будь-якому ТСЦ МВС на території України.

Посвідчення водія видаються через 5 робочих днів з моменту успішної здачі іспитів особисто під розпис при пред’явленні паспорта. Крім того, співробітники територіального сервісного центру повинні повернути вам свідоцтво про закінчення автошколи, екзаменаційну картку і медичну довідку.

Термін дії національного посвідчення водія становить 30 років і обчислюється з дня його оформлення.

Новелою є тимчасове посвідчення, яке видається водіям-початківцям після проходження медогляду і складання іспитів з обмеженим правом керування транспортним засобом, забороняється перевищувати швидкість 70 кілометрів на годину. Термін дії перших водійських прав становить 2 роки, після чого проводиться їх заміна.

Видача постійного посвідчення водія відбувається без складання іспитів за умови здійснення водієм упродовж двох років з дня отримання перших прав не більше 2 адміністративних правопорушень. Якщо за цей період відбулося 3 і більше порушень, обміняти права на постійні можна тільки після здачі практичного і теоретичного іспитів в сервісному центрі МВС.

Довідково. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне , вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).