На Рівненщині створили регіональний штаб з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів. Вчора, 19 лютого, відбулося його засідання.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

– Створення такого штабу є продовженням діяльності Мін’юсту в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» щодо захисту прав дитини. Ми будемо використовувати усі законні методи впливу на злісних неплатників аліментів. Державні виконавці докладатимуть максимум зусиль, щоб змусити недобросовісних боржників виконувати свої зобов’язання перед власними дітьми. Ми більш жорстко контролюватимемо стан виконання рішень зі стягнення аліментів, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Рівне нській області Микола Станіщук.

До складу штабу увійшли начальники міських та районних відділів ДВС, керівництво Управління державної виконавчої служби та начальник Головного територіального управління юстиції у Рівне нській області. Також участь у засіданні штабу взяли представники прикордонної служби, регіонального сервісного центру МВС, поліції, обласного управління лісового та мисливського господарства та Рівне нської облдержадміністрації.

Нагадаємо, що із 6 лютого 2018 року вступив в силу Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», більш відомий як #ЧужихДітейНеБуває.

Зокрема, за нововведеннями, боржників, які не платять аліменти понад 6 місяців, позбавлятимуть права виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати. Такі обмеження діятимуть до повного погашення боргу. Окрім цього, запроваджується новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи для боржника. Оплата за них піде на погашення боргу дитині.

Відповідно до нового закону станом на 13 лютого державні виконавці відділів ДВС Рівне нської області вже винесли 198 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України (99 постанов), а також у праві керування транспортними засобами (62 постанови), користування зброєю (19 постанов) та полювання (18 постанов).