Впровадивши одну реформу - децентралізації - та утворивши Пісківську об'єднану територіальну громаду, тут, у Костопільському районі, лишилося іще чимало пересторог та страхів щодо інших змін.

Ризикнувши один раз, нині у Пісківській об'єднаній "пожинають" плоди спільного життя. ОТГ умістила дві сільські ради - Пісківську та Пеньківську. І якщо центр громади цілком змінами задоволений, то от представники інших, віддалених пунктів, нарікають на відстороненість місцевої влади від їхніх проблем.

Це те, про що періодично доводиться чути під час ефірів проекту "Голос громади". Адже відстань від центру часто відображається на розподілі фінансування та поліпшенні інфраструктури. Подібні нарікання чуються і від представників сіл Пеньків, Рокитне та Мар'янівка. Мовляв, про них забули, нічого не робиться, а центр - як центр - живе своїм життям. У Піскові запевняють: усьому свій час - дійдуть руки і до інших населених пунктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голос громади. с. Пісків [ВІДЕО]

Та ще більше емоцій та нерозуміння викликають дві інші реформи - медицини та освіти.

Пісків нещодавно отримав новеньку школу, яку звели за якихось півтора роки здебільшого за кошти з держбюджету. Але це не спокусило жителів інших населених пунктів. Мовляв, дорога у кілометри не завжди зручна для дітлахів, та й шкільний автобус їздитиме лише двічі на день.

Та й навіщо все це, якщо у селі або ближче є своя школа. Експерти наполягають: реформувати освіту необхідно, а от як саме буде ця реформа реалізовуватись, залежить і від громади. Хоча закриття або переформатування малокомплектних шкіл таки не уникнути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи закриватимуть малокомплектні школи в ОТГ на Костопільщині? [ВІДЕО]

Інше питання - медична реформа. Села і без того відчувають нестачу медичних працівників та якості обслуговування. У деяких лікаря чекають тижнями чи більше. НА території ОТГ працює п'ять ФАПів, у планах - ремонт одного, а також будівництво амбулаторії. Щоправда, це буде можливо лише за умови працевлаштування лікаря. Хоча саме кадри, здається, вічна сільська проблема. Адже працювати у село їхати охочих не багато, та й зацікавити їх особливо нема чим.

Як триває впровадження реформи з децентралізації на Рівне нщині читайте згодом на www.rivne1.tv.

*Матеріал створений на основі прямих ефірів проекту «Голос громади» на «Рівне 1»