Стіни – це фон, на якому розгортається «головне дійство» вашого інтер’єру. І від того, який колір ви для них виберете, залежать загальна гама кімнати, її стиль, атмосфера і навіть розміри.

Перевірте, як виглядає вибраний колір у вашій кімнаті

Освітлення в квартирі дуже відрізняється від освітлення в торговому залі. Перш ніж купити фарбу в повному обсязі, слід протестувати, як виглядає колір, який сподобався в магазині, безпосередньо у вашій кімнаті.

Продумайте загальну гаму інтер’єру

Визначаючись із основним кольором для стін, одночасно продумуйте загальну гаму інтер’єру: адже меблі, аксесуари, декоративні тканини теж вносять у нього свої фарби. Уявіть, якими б ви хотіли бачити меблі, світильники, штори і т.д. І як вони будуть поєднуватися з кольором стін та між собою.

Слідкуйте за балансом кольорів

Яскраві, екстравагантні кольори привертають увагу. Вибираючи подібний колір для стін, віддавайте перевагу нейтральним аксесуарам, щоб не виникло дисбалансу. І навпаки, в білих або пастельних стінах будуть гармонійно виглядати яскраві предмети-акценти (будь то бірюзовий диван або червона ваза).

Використовуйте фактуру

Якщо ви не прихильник помітних, напружених кольорів, можете обрати будь-який нейтральний тон і «пограти» з різними фактурами (шпалери під фарбування, декоративна штукатурка). Вони додадуть кольору глибини, а інтер’єру – додаткову інтригу.

Вибирайте світлі тони для розширення простору

Світлі, пастельні тони розширять простір. Темні, насичені, навпаки, зроблять атмосферу більш камерною, обмеживши простір.

Поєднуйте натуральні відтінки

Натуральні кольори, такі як зелений і коричневий, легко поєднуються між собою. Так що для натхнення сміливо «підглядайте» за природою – гармонія кольорів вашого інтер’єру буде забезпечена.

Об’єднуйте кімнати за допомогою кольору

Інтер’єр квартири виглядає більш цілісним, якщо колір плавно перетікає з однієї кімнати в іншу: пофарбуйте підлогу у всіх приміщеннях однією фарбою або пустіть уздовж стелі однаковий кант.

Віддавайте перевагу меблям у нейтральних тонах

Нехай основні елементи (підлога, шафа, ліжко, диван і т.д.) будуть у нейтральних тонах. Це дозволить вам змінювати інтер’єр із найменшими витратами, адже пофарбувати стіни в інший колір куди дешевше, ніж купити новий сервант.

Не забудьте про стелю!

Наша порада: вибирайте для стелі фарбу того ж кольору, що і для стін, але на кілька тонів світліше. Якщо у вас висока стеля, її, навпаки, можна пофарбувати в більш темні тони.

Підготуйте приміщення до фарбування

Підготовча робота втомлює, але вона допоможе зберегти ваші нерви надалі. Для початку звільніть кімнату від меблів або хоча б посуньте їх у центр кімнати і накрийте поліетиленом. Вирівняйте стіни. Виверніть розетки і зніміть пластикові накладки з вимикачів. Заклейте малярським скотчем ті області на стінах, на які не повинна потрапити фарба, і застеліть підлогу газетами або плівкою.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Кращі матеріали для меблів в дитячу кімнату

Як зробити кімнату світлішою [Поради рівнянам]