"Вони розкололи Дубенщину" - з такими закидами не один раз зустрічалися жителі двох сільських рад - Привільненської та Молодавської. Адже перші у районі "відділилися": вирішили не чекати, поки уся Дубенщина наважиться перетворитись в ОТГ, а утворили свою власну об'єднану громаду.

Не чекаючи нічого сім сіл Дубенського району два роки тому вирішили жити власним життям. Утворивши Привільненську ОТГ фактично поламали весь великий заду об'єднати весь район в одну громаду. Але самі від того, здається лише виграли. Принаймні у цьому переконували під ефіру проекту "Голос громади"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Голос громади. с. Привільне [ВІДЕО]

Реформа децентралізації принесла громаді у першу чергу фінансові можливості. За два роки тут зуміли вдало використати державні та обласні програми, опанувати написання різноманітних проектів для співфінансування, а також навчилися спрямовувати кошти на найнеобхідніше. Дороги, вуличне освітлення, заходи з енергозбереження - це те, чого так хотілося простим жителям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самостійне життя: як розвивається Привільненська громада [ВІДЕО]

Серед гордості - освітня мережа. За 2017 рік на неї виділили 10 відсотків від загального бюджету громади. За ці кошти відкрили й оснастили дитячий садок у с. Молодаво, відремонтували школу у Привільному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітній простір Привільненської ОТГ: чи готові в громаді до реформи [ВІДЕО]

На черзі - інші школи, які також потребують оновлення, та відкриття іще однієї групи у дитячому садочку. А то, кажуть, неправильно називатися громадою, а дітей у чужі дитячі садки водити. Про своїх треба дбати самостійно.

Не менше планів і на медичну галузь після реформи. Привільне може похизуватися: відремонтувавши амбулаторію, у село вдалося знайти сімейного лікаря. Саме із новим спеціалістом нині вирішують основні задачі: яке обладнання потрібно докупити, що вдасться зробити власними силами, а до чого шукати додаткове фінансування. Наприклад, для купівлі автомобіля, аби вже з квітня сімейний лікар міг виїжджати до своїх пацієнтів не лише у Привільному, а й у інші села громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привільненська урівнялівка або як на Рівне нщині дві сільради відчули себе громадою [ВІДЕО]

Як триває впровадження реформ децентралізації, освіти та медицини на Рівне нщині читайте згодом на www.rivne1.tv.

*Матеріал створений на основі прямих ефірів проекту «Голос громади» на «Рівне 1»