Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Blank page
Рівне нщина екологічна: куди йдемо?
Коли висохне останнє дерево і помре остання тварина, ви зрозумієте, що у Всевишнього для вас немає іншої Землі.
Б.Д. Орлі.
Одна із найважливіших проблем сьогодення – екологія. Через неправильне використання природних ресурсів та недбале ставлення до природи, наша планета з кожним днем стає все більше небезпечною для життя. І це стосується не тільки таких рослин, тварин, а й людей.


Навколишнє середовище забруднює там ж сама людина. Це пов'язано з нераціональним використанням природних ресурсів, шкідливих викидів в атмосферу та інших чинників. Україна наочний приклад усього спектру антропогенних екологічних проблем сучасності.

Ще у 1992 році нашу країну визнали державою екологічного лиха. Однією з причин цього стало те, що на кількість населення, яке складає тільки 1% від населення Землі, видобувається і переробляється майже 5% світового обсягу мінеральних ресурсів.

Окрім того, на погіршення екологічного стану країни впливає потужне технологічне навантаження з небезпечним рівнем на природне середовище розташування шкідливих підприємств.

Підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом для України визначна подія та великий поштовх вперед. Адже, імплементація директив, передбачених нею, дасть Україні шанс покращити свої екологічні стандарти та відповідно рівень життя.
Нині, Україна проходить етап апроксимації законодавства до європейських норм. Всі вони розділені та сектори, до кожного з яких є вимоги на виконання директив.

Угоду про асоціацію з ЄС виконуватимуть державні структури. Зокрема, буде створений спецорган, який відповідатиме за виконання угоди. Єврокомісія також буде перевіряти плани і стежити за виконанням аж до вивчення проектів законів і розпоряджень Кабміну.
Питання довкілля та її охорони – одне з найважливіших, адже воно впливає на всі аспекти життя.
Експерти виділили 8 напрямків у яких повинні відбутися зміни:
якість атмосферного повітря;
якість води та управління водними ресурсами;
управління відходами та ресурсами;
охорона природи;
промислове забруднення та техногенні загрози;
зміна клімату та захист озонового шару;
генетично модифіковані організми;
інше.
Розглянемо один з пунктів, а саме – якість води та управління водними ресурсами.

За словами голови правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Наталії Андрусевич, у сфері водних ресурсів прийнято законодавчі зміни, що впроваджують інтегровані підходи до управління водними ресурсами на основі басейнового принципу».

У сфері управління водними ресурсами вже розроблена практично вся підзаконна нормативно-правова база і можна переходити до етапу практичного впровадження. Щодо інших напрямів, наприклад, сфера якості атмосферного повітря чи охорони природи ще нічого не зроблено.

На Рівне нщині вже готуються до перших європейських змін у напрямку управління водними ресурсами. У профільному департаменті екології кажуть, передусім планують створити басейнове управління водними ресурсами.
Окрім того, передбачено створити так звані, басейнові ради. До їх складу входитимуть: представники органів місцевого самоврядування, громадські активісти. Саме вони впливатимуть на управлінські рішення басейнових рад. Основна їх мета стежити за вимогами якості води, кількістю забруднюючих речовин, а також методів очищення.
Директиви встановлюють рамкові вимоги для держави. Вона ж приймає нормативні акти, законопроекти, які повинні включати у себе обо'язкове їх виконання. На регіональних рівняї вже визначатимуть яким чином вирішити ту чи іншу проблему.
Володимир Захарчук
директор департаменту екології та природних ресурсів
До прикладу, нині на Рівне нщині одна з найбільш забруднених – річка Іква. Впродовж 10 років туди скидали нечистоти. Жителі прилеглих містечок схвильовані, адже тепер вони не можуть ні купатися, ні ловити рибу, та, й ближче ніж за 100 метрів підійти просто не можливо. Запах їдкий та різкий.
Якщо раніше можна було у цій річці купатися, то зараз це просто нереально. Вода зацвіла. Окрім того сюди скидають сміття, а ще очисні споруди Дубенського водоканалу зливає нечистоти у водойму,
- Юрій Ляшук, житель Млинова
Жителі сусідніх селищ зверталися до обласних депутатів з проханням провести експертизу води в річці. За рішенням екологічної ситуації, у водоймі дійсно перевищено рівень шкідливих речовин. Для того, щоб очистити річку, потрібна нова техніка для очисних споруд Дубенського водоканалу. Однак, на це грошей нема. Тож, намагаються вибити гроші з Фонду регіонального розвитку.
Не краща ситуація і з річкою Устя. Щороку кількість котеджів, які будуються навколо водойми - збільшується. Вони виростають наче гриби після дощу. Каналізації у новому районі не має, тож всі нечистоти викидають прямісінько у водойму.

Влітку, фахівці щотижня беруть проби води, аби визначити чи не має шкідливих для організму людини – речовин. І як правило, там знаходять як не кишкову паличку та сальмонелу. Через це пляжний сезон закривають.

Перші кроки до розчищення водойми розпочалися ще 6 років тому. Однак, повністю розчистити річку Устя не вдалося.
Валентина Веремко
начальник відділу екології управління економіки міста Рівне нської міської ради
~
Оксана Тарабанюк
головний спеціаліст відділу екології Луцької міської ради
Сусіднє місто Луцьк, ще три роки тому розпочали активно реалізовувати нові проекти і програми по розчищенню малих річок. Тому нові законодавчі змін у напряму управління водними ресурсами та якістю води, їх не лякає. А навпаки, дозволяє продовжити вже розпочату справу.

Для того аби ефективно розчистити водойму, залучають не лише місцеві кошти, а й інвесторів. Вони у цьому зацікавлені неабияк.
Загалом, Україна повільно впроваджує європейські норми. Якщо у сфері водних ресурсів вже робота розпочата, то от з проблемами забруднення атмосферного повітря роботи непочатий край.
Застосування профільним міністерством нового підходу до імплементації європейського законодавства – спочатку стратегія – потім закон – тоді необхідні підзаконні акти – дає надію, що необхідне законодавство буде прийняте найближчим часом, а питання необхідних законодавчих змін будуть вирішені комплексно,
Наталія Андрусевич, голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля»
Окрім того, на регіональному рівні не всі знають достеменно, що та як потрібно змінювати. Лише знають загальні речі, основні тези. Та попри все, Угода про Асоціацію ЄС дає великий крок у майбутнє та можливість зробити нашу країну краще. Тож, є сподівання, що подолавши бюрократичні процедури, ми все ж таки будемо жити по-європейськи.
Телерадіокомпанія "Рівне 1" із вересня 2017 року по лютий 2018 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу ( https://ec.europa.eu/europeaid/), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені в інформаційних матеріалах, підготовлених в рамках проекту, є особистою позицією авторів телерадіокомпанії та жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: