Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Blank page
Україна - ЄС
Модельні округи: для чого вони потрібні?
Демократичні перетворення не можливі без включення у цей процес громади. Не лише у передвиборчий період, коли відбувається боротьба за голоси виборців. Але й після них.
Держава - це не лише чітко окреслені кордони на географічній карті, чи система установ і закладів, або ж апарат керування державними справами і три гілки влади: судова, законодавча і виконавча. Це ще й взаємодія між усіма цими структурами. Та насправді демократичні перетворення не можливі без включення у цей процес громади. Не лише у передвиборчий період, коли відбувається боротьба за голоси виборців. Але й після них. Бо саме на громаду та її інтереси мають орієнтуватися представники цієї громади - народні депутати. Звісно, якщо їхня мета - в реальності втілити свої передвиборчі обіцянки та інтегруватися в Європу.

Як один із таких кроків - зблизити громаду і народних депутатів - запровадження пілотного проекту Програми USAID РАДА "Модельний округ". В ньому беруть участь семеро нардепів, які представляють різні політичні фракції. Даний проект реалізовується в семи областях України.
Ігор Гузь (Волинь, 19 виборчий округ, фракція політичної партії «Народний Фронт»)
Світлана Заліщук (обрана по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу, фракція політичної партії «Блок Петра Порошенка», працює на Луганщині в рамках проекту)
Іван Крулько (обраний по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу, фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», працює в Закарпатській області в рамках проекту)
Павло Різаненко (Київська область, 97 виборчий округ, фракція політичної партії «Блок Петра Порошенка»)
Єгор Соболєв (обраний по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу, фракція політичної партії «Об'єднання «Самопоміч», працює в м. Києві)
Олена Сотник (обрана по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу, фракція політичної партії «Об'єднання «Самопоміч», працює в Харківській області)
Олександр Черненко (обраний по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу, фракція політичної партії «Блок Петра Порошенка», працює в Чернігівській області)
Робота проекту «Модельний округ» передбачає:
роботу народних депутатів з їх виборцями в округах;
співпрацю народних депутатів з органами місцевого самоврядування в округах;
розробку стратегій з місцевими ЗМІ;
співробітництво з місцевими НДО.
Аби ж дана робота була якайбільш успішною, кожен депутат може скористатися сучасними комунікаційними інструментами:
1
«таун-холами» (інклюзивними та інтерактивними громадськими обговореннями) і громадськими слуханнями у місцевих радах;
2
публічними звітами перед місцевими радами та виборцями округу;
3
прес-турами регіональних журналістів до Верховної Ради України;
4
тренінгами, навчаннями та заходами просвітницької роботи з громадськістю;
5
тренінгами для помічників та «команди» народного депутата з організації роботи в окрузі;
6
виїзних засідань парламентських комітетів безпосередньо в округах;
7
системними заходами, спрямованими на покращення взаємодії з депутатами місцевих рад округу.

Та головною метою проекту "Модельний округ" є привчити та дати зрозуміти народним обранцям, що парламентарій повинен працювати на місцях не менше, а то й куди більше, ніж у стінах Верховної Ради України. До прикладу, Харківщина - одна із областей, яку обрали для впровадження даного експерименту.
Дар`я Сєдих
помічник народного депутата України Олени Сотник
Не менш важливою є перевірка корисності проектів та законопроектів. Чи потрібно це громаді насправді.
Та для цього потрібно, аби й громада була зацікавлена у позитивних змінах та активно долучалася до процесу якісних перетворень.
Та не менше, а то й більше заважають інтегруватися в Європу за європейським зразком і методом - український політичний клімат і маніпуляції на шляху у реалізації реформ.
Тож відсутність єдиного бачення і, як результат - єдиної стратегії, а ще дріб'язкова амбіційність українського політикуму - розхитують імідж України перед Європейським співтовариством.

Водночас гальмує процеси впровадження європейських методів роботи і брак експертних та фахових знань та навичок у депутатів, які не можуть бути одночасно фахівцями з усіх питань.
Окрім громадських організацій, депутати оточують себе помічниками, кожен з яких має конкретний напрямок роботи. Та, на думку помічниці нардепки Олени Сотник Дар'ї Сєдих, обмежене фінансування часто обмежує і якість роботи.
Народний депутат України Олена Сотник каже, довгий час працюючи в Парламентській Асамблеї Ради Європи, Міжпарламентському Союзі, Комітеті Асоціації з Європейським Парламентом, побачила величезну різницю не лише в результаті роботи, але й в методах, які допомагають цих результатів досягти.
Та на шляху до євроінтеграції потрібно подолати часту пасивність громади та відсутність єдності і розуміння спільної мети серед українських законотворців, які часто в погоні за реалізацією своїх дріб'язкових амбіцій та у процесі розподілу сфер впливу. втрачають не лише фінансування, але й довіру європейського співтовариства. І, як наслідок, шанс стати його повноправним та впливовим членом.
Телерадіокомпанія "Рівне 1" із вересня 2017 року по лютий 2018 року бере участь у проекті «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу ( https://ec.europa.eu/europeaid/), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою». Окремі думки, висловлені в інформаційних матеріалах, підготовлених в рамках проекту, є особистою позицією авторів телерадіокомпанії та жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: