Щороку весною на Рівненщині, як і в інших областях України, торгують ранніми рідкісними рослинами

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

На ринках можна побачити квіти, занесені до Червоної книги України: підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, шафран звичайний, анемона звичайна та конвалія звичайна. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до їх повного знищення.

Найбільше таких квітів продається у великих містах, тому часто навколо населених пунктів у природі вже не знайти жодного первоцвіта.

Для охорони ранньоквітучих рослин та попередження правопорушень у цій галузі в Україні щорічно проводиться операція «Первоцвіт». ЇЇ основні завдання – це запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних рослин. Важливим кроком у збереженні ранніх квітів є відмова від їх купівлі, адже така торгівля, насамперед, заохочується виключно попитом. До акції «Первоцвіт» залучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники Нацполіції та лісової охорони громадські екологічні організації.

Варто зазначити, що громадяни, котрі збирають і продають занесені до Червоної книги України ранні квіти, притягуються до адміністративної відповідальності. Таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією незаконно добутого.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.