У її невеликих плодах бурштинового кольору міститься цілий «букет» вітамінів, мікроелементів і органічних кислот, надзвичайно важливих для профілактики й лікування багатьох захворювань. У корі дерева – цінний серотонін - гормон щастя, імовірно тому часто його називають щасливим деревом.

Свою назву - «обліпиха» - ця рослина одержала завдяки зовнішньому вигляду, адже її гілки суцільно обліплені цілющими плодами. Із плодів роблять сік, олію, відвари, настої, сиропи, які застосовуються при запальних процесах, для загоєння ран і зменшення болі. І не тільки...

А на вашій ділянці росте ця унікальна ягода? Якщо ви вирішите її посадити, то поспішіть, не пропустіть час, оскільки посадку саджанців обліпихи здійснюють рано навесні, до розпускання бруньок. Восени ж саджанці погано приживаються.

Але не зайвим буде нагадати, що рясне плодоносіння обліпихи можливе тільки від якісних сортових саджанців, які одержують живцюванням, а не насінням. При насінному розмноженні сортові ознаки рослини успадковуються погано.

Важливо ще врахувати й те, що обліпиха світлолюбна рослина. Однак при виборі місця посадки саджанців потрібно враховувати й особливість будови її кореневої системи.

Зверніть увагу й на те, що коріння в обліпихи залягає неглибоко (20-30 см від поверхні землі), тому воно легко ушкоджується при перекопуванні ґрунту в саду. А травмування навіть одного з них сильно послабляє рослину. Перекопування ж ґрунту поруч з обліпихою є найпоширенішою причиною поганого плодоносіння або загибелі цієї рослини. Тому виберіть підходяще для неї місце на краю ділянки, уздовж дороги, недалеко від садових будівель, поруч із газоном.

Посадкові ями підготуйте заздалегідь з обов'язковим внесенням живильних речовин. Діаметр ями один метр, а глибина 50-60 см. А зважаючи на те, що обліпиха дводомна рослина, що запилюється вітром, потрібно, наприклад, садити 5-7 жіночих рослин на 1-2 чоловічих, для успішного запилення, на відстані одну від одної приблизно 2-2,5 метри. Якщо місця у вашому саду зовсім мало, то обидві чоловічих рослини можна посадити дуже близько (30-50 см). Висаджувати ж саджанці потрібно строго вертикально.

За порадами фахівців, щоб ваші саджанці добре і швидко росли, при посадці в ґрунт на кожну з рослин потрібно додати відро перепрілого компосту, жменю суперфосфату (неодмінно подвійного - у зонах зі схильним до закислення ґрунтом) і склянку деревного попелу. Після посадки мульчуйте ґрунт торфом шаром 5-6 см. А після посадки саджанці необхідно добре полити і повторити полив через 3-4 дні.

Джерело